Kisgyerek

Hogy lehet e-receptet intézni?

A márciusi veszélyhelyzet kihirdetése után módosult az e-recept kiváltásának feltétele is.
2020. Április 21.
Hogy lehet e-receptet intézni? (fotó: Getty Images)

A 65 év felettiek számítanak a leginkább veszélyeztetett korcsoportnak a koronavírus-járványban, éppen ezért a legjobb, ha otthon maradnak, még vásárolni, patikába sem járnak. Ha mégis muszáj, akkor éppen az ő védelmükben született meg az a döntés, hogy 9 és 12 óra közötti időszakban csak a 65 év felettiek látogathatják a boltokat.

A fiatalabb rokonok, szomszédok nemcsak a bevásárlásban, hanem a gyógyszerek kiváltásában is tudnak segíteni, mert a jelenlegi helyzetben bárki kiválthatja rokona, ismerőse, sőt akár szomszédja gyógyszereit is, ha rendelkezik a beteg TAJ-számával és igazolni tudja személyazonosságát.

Nincs szükség papíralapú receptre, sem meghatalmazásra. A gyógyszer kiváltójának a patikában közölnie kell a beteg a TAJ-számát és igazolnia kell saját magát, hogy a gyógyszertárak elektronikusan rögzíthessék az átvevő személy adatait. Az e-recept alapján így vehetők át a felírt gyógyszerek.

A betegnek a szokásos gyógyszereiért ráadásul nem kell személyesen találkoznia az orvosával sem, a háziorvosok távkonzultációval, telefonon vagy emailben állnak a betegeik szolgálatában. Az orvos digitális úton felírja a gyógyszert az EESZT-rendszerbe, ami az úgynevezett Térbe kerül, ahonnan bármelyik patikában lekérdezhető a recept.

Az e-recept kiváltására vonatkozó EMMI rendelet 2020. március 13-án lépett életbe.