Kisgyerek

Mi az oka, ha a kisgyereked állandóan etetni akar téged?

Amióta megszületett, valamilyen módon mindig etetted a gyermekedet. De eljön az a pont, amikor már legalább részben önállóan is tud enni. Azonban ennél a mérföldkőnél az sincs kizárva, hogy a szerepek kicsit megfordulnak, és a kisgyerek akar etetni téged.
2021. Május 04.
Mi az oka, ha a kisgyereked állandóan etetni akar téged? (Fotó: Getty Images)

Legyen arról szó, hogy a saját ételét szeretné megosztani veled, akár a tányérodról szed fel falatokat, amiket feléd nyújt, elgondolkodhatsz azon, vajon miért teszi ezt?

Kate Arquilla M.S., R.N., C.B.C. bejegyzett ápoló, aki több éves tapasztalattal rendelkezik a baba- és a gyermekfejlődés terén, elmondta a Romper.com portálnak, hogy ez egy teljesen normális része a fejlődésnek. “Az evés igazán társas esemény” – mondta. Ez a viselkedés nagyjából akkor kezdődik, amikor a kisgyermek is kezdi felismerni, hogy az étkezés összehozza az embereket.

Bár az nagyszerű, ha a fejlődését ösztönözve engedsz az etetésnek, de nem kell nyomást érezned, hogy ezt folyamatosan megtedd. Dr. Whitney Casares gyermekorvos szerint ez a fajta “játék” teljesen rendben van addig, amíg a kisgyerek nem szeretné a szülőt erőszakkal etetni, vagy amíg a viselkedése nem lesz zavaró – hiszen az ötödik falat megrágcsált sárgarépa már lehet, hogy nem lesz annyira étvágygerjesztő. Azonban mivel a kínált étel udvarias visszautasítása is teljesen elfogadható társadalmilag, így ha azt mondod neki, hogy “Nem kérek, köszönöm”, azzal is hozzájárulsz a szociális fejlődéséhez.

Egy másik ok, amiért a kisgyerek a szülőt eteti, egyszerűen az, hogy felfedezi az őt körülvevő világ működését. Sőt, nem csak a határait tesztelheti ezzel, hanem Arquilla szerint akár új ételek kipróbálására is ösztönözheti. Elmondta, hogy az étel megosztása és felajánlása építi a bizalmat is, és lehetőséget ad arra, hogy biztonságosnak érezzék az új ételeket.

Emellett Dr. Casares szerint az is lehet, hogy a gyermek utánozza azt, ahogy a szülő őt etette. Gondoljunk csak arra, hogy sok gyerek szeret játszani gyerekeknek készült játszókonyhával, játék háztartási eszközökkel, szerszámokkal, mert szüleik is gyakran használják ezeket, és szeretik utánozni azt, amit tőlük látnak. A gyerekek gyakran 3 vagy 4 évesen kezdik utánozni a másoktól látott viselkedést, ezért az utánozásból való etetés akár ebben a korban is folytatódhat.

Casares hozzáztette, hogy ez lehet egy jele annak is, hogy a gyermek elkezdi felfedezni az utánzásos vagy szerepjátékokat, és ezért eteti a szülőt. Ez jól látszik abból, ha a plüssállatait, a babáit is ugyanúgy etetni próbálja. A szerepjátékok esetében sem gond, ha udvariasan visszautasítod az etetést (vagy akár a képzeletbeli étellel való etetést), hiszen ez is hozzátesz a játékhoz, a gyermeked fejlődéséhez. Mondhatod például, hogy “Köszönöm, én már tele vagyok, nem kérek többet”, vagy “Köszönöm, de Anya pocakja már tele van”, stb.