Kisgyerek

Nyájimmunitás – mit jelent ez?

Oltással nem csak magunkat, hanem a tágabb környezetünket is megvédjük a betegségektől, sőt a járványok kialakulásától is.
2017. Január 27.

Nyájimmunitás – mit jelent ez?

A nyájimmunitás az a fertőző betegséggel kapcsolatos jelenség, amikor a népesség egy meghatározott része vagy az oltások vagy az fertőzésen átesettségből (betegség által szerzett immunitásból) kifolyólag védettséget ad azok számára is, akik még nem estek át a fertőzésen és nem kaptak oltást. Ez a fajta védelem azért következik be, mert a népesség nagyobb része védetté válik, és ezáltal megszakad, vagy nagyon lelassul a fertőzéslánc, tehát a kórokozó nem képes tovább terjedni. 

Az oltással nem csupán magunkat vagy gyermekünket védjük meg attól, hogy az adott betegséget megkapja, hanem áttételesen az egész közösségre, társdalomra is hatással van az, hogy a csoport mekkora hányada beoltott. Azaz valaki nem csupán a szó szoros értelmében lehet védett (tehát immunológiai értelemben) az oltás által, hanem a közösség által is védelemben részesülhet, noha ő maga nem kapta meg a védőoltást. Méghozzá azért lesz védett, mert nincs kitől megkapnia a betegséget. Tehát azok, akik részesültek védőoltásban nemcsak önmagukat védik, hanem ez a védelem kiterjed a többiekre is. Ezt nevezzük nyájimmunitásnak.

Ennek persze az a feltétele, hogy a közösség elég nagy hányada beoltott legyen, így gyakorlatilag nem lesz kitől megkapniuk a betegséget azoknak sem, akik nem kaptak védőoltást (aminek ugye nem csupán az oltásellenesség lehet az oka, hiszen vannak olyan legyengült immunrendszerűek, akik nem kaphatnak oltást).

A nyájimmunitás jelensége komoly szerepet játszik a járványok kialakulásának megakadályozásában. Ha túl sokan maradnak ki az adott közösségben az oltásból, és kritikus szint alá csökken az oltottak aránya, akkor persze ez a hatás megszűnik.

A kanyaró esetében minimum 95 százalék, a mumpsznál pedig 86 százalék oltottsági szint szükséges az oltatlanok védelméhez – olvashatjuk az ÁNTSZ honlapján. A nyájimmunitás jelenségének figyelmen kívül hagyását szokás az oltásellenesek szemére vetni.

A koronavírus-járvány kapcsán is többször felmerült a nyájimmunitás fogalma mint lehetséges megoldás a járvány megfékezésére. Ennél a vírusnál a nyájimmunitás akkor következne be, ha a koronavírus-fertőzésen a lakosság 89 százaléka átesne. Az 1-2 százalékos halálozási arányt alapul véve ez 80-160 ezer ember halálát jelentené.  

Kapcsolódó cikkeink oltás témában: