Kisgyerek

Sírba visz a nyafogás!

Ha valaha is úgy érezted, hogy a gyereked nyafogása rosszabb, mint ha körfűrésszel dolgoznának a házban, igazad lehet. Már kutatások is bizonyítják!
2011. Június 24.

Az új kutatás kimutatta, hogy a nyafogás bármilyen más, általánosan zavarónak tartott zajnál nagyobb mértékben vonja el az emberek figyelmét a matematikapéldák megoldása közben, függetlenül attól, hogy szülő vagy nem szülő az illető. Ez végre megmagyarázza, miért akarunk világgá menni, amikor a reggeli készülődés közben a tesók azon veszekednek, kinek nagyobb a túrórudija.

A sírásnál is rosszabb

„Ha nyafogást hallunk a háttérből, valóban kevesebb munkát tudunk elvégezni, és kevésbé hatékonyan tesszük” – számolt be a Journal of Social, Evolutionary and Cultural Psychology folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Rosemarie Sokol Chang, a New York-i Állami Egyetem pszichológusa. „Mindegy, hogy nő vagy férfi, szülő vagy gyerektelen az illető, egyformán elvonja a figyelmüket.”A kísérlet során a résztvevők kivonásokat végeztek, miközben csecsemősírást, rendes beszédet, nyafogást, körfűrészt, felnőttek számára általában idegesítőnek ható, túlzásba vitt csecsemőgügyögést hallottak a háttérben, vagy teljes csend vette őket körül. A végeredmény azt mutatta, hogy az összes zaj közül a nyafogás vonta el legjobban a résztvevők figyelmét.

Fölmegy a vérnyomás

A hatéves és hároméves gyermekét nevelő Eileen Wolter számára ez egyáltalán nem meglepő. Az a legérdekesebb, hogy ez a gyerekek legelső, ösztönös cselekvése. Bármi történik, rögtön ehhez az eszközhöz folyamodnak. Édesanyaként Eileen szinte testi reakciót tapasztal erre a hangra, még akkor is, ha mindössze arról van szó, melyik mesekönyvet válasszák. Az anyai stressz-szint nem tesz különbséget a problémák között. Nem tudja eldönteni, hogy valódi vészhelyzet állt elő, vagy csupán valami jelentéktelen csetepaté tört ki. Az édesanya hallja, hogy gyermeke zaklatott, és cselekednie kell.

Chang úgy véli, hogy ezen a szinten valószínűleg ez a nyafogás és siránkozás evolúciós célja. Az emberek többsége azt mondja, hogy nem kell vele foglalkozni, és a gyerekek végül abbahagyják. Egy biztos, senki sem akar egy vijjogó tűzoltó szirénája mellett üldögélni, de ha megszólal a sziréna, mindenki odafigyel. Valószínűleg a nyafogásnak és siránkozásnak is pontosan ez a szerepe.

Babaszoba: A szülőkre a gyereksírás – mégpedig a saját gyerekük sírása – is hasonló hatással van. A kutatások szerint a sírás frekvenciája éppen a legidegesítőbb tartományban van, ami nem véletlen, hiszen ha kellemes zaj lenne, nem akarnánk mindenáron megnyugtatni a babát, és kielégíteni igényeit. A gyakorlott szülő tudja, hogy síró, nyugtalan vagy nyafogó gyerekkel hosszú időn át egy légtérben lenni, úgy, hogy közben valamilyen más feladatot kell megoldanunk, végtelenül kimerítő és néha reménytelen vállalkozás. A nap végére gyerek és felnőtt egyaránt kimerült. Éppen ezért megfontolandó munkát vállalni otthon, gyerek mellett akkor, ha nincs segítségünk, aki kiszolgálja a kicsi igényeit, sétálni viszi, leköti. Ha az anyának feltétlenül munkát kell vállalnia, a legtöbb esetben jobb megoldás, ha pár órára bölcsőde, bébiszitter vagy családi napközi szolgáltatását veszi igénybe a család, ahelyett, hogy a kicsi és az anya egymás idegeire mennek.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu