Pénztárca

18 százalék: végre az ápolóknak is tovább nőhet a bérük

A társadalmi megbecsültség ezt is jelenti.
2023. Április 28.
ápoló
Fotó: Getty

A Belügyminisztérium 2023. júliusától egységesen 18%-os alapbéremelést javasol az ápolóknak és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is – írja a borsonline.

A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy folytatni tervezi a béremelést az egészségügyi ágazatban. A 2022. januárjában került sor az első látható béremelésre az egészségügyi szakdolgozók körében, a mostani ígéret szerint 2023. júliusától e téren javul tovább a helyzet, ami az ápolókat és az egészségügy nem gyógyító területein (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) dolgozókat érinti.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18%. Az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. Végleges döntés májusra várható, mindenesetre a kormány 50 milliárd forintot különített el a célra. Mint ígérik, az alapbéremelés 2024. márciusában folytatódni fog, még nem tudni, milyen mértékkel.

Mindezek a döntések több mint százezer munkavállalót érintenek, ennyien dolgoznak Magyarországon az egészségügy ilyen szempontból eddig mostohának számító területein.

Emlékezetes, hogy amikor az orvosok végre érdemi fizetésemelést kaptak, sokan várták, hogy végre az ápolói szakma is kapjon nagyobb megbecsülést a tavaly januári bérkorrekció után.