Pénztárca

Egészségpénztárral is spórolhatsz a családi kiadásokon

Szívesen visszakapnád a fogszabályzásra vagy a fogtömésre áldozott horror összeg egy részét? Tudnád mire költeni, ha visszautalnák a pelenkabüdzsé 20%-át?
2022. Augusztus 28.
egészségpénztár
Fotó: Getty Images

Nagyon sok mindenki nincs tisztában azzal, mennyi minden elszámolható egészségpénztári számlára, és ezáltal mekkora összeg takarítható meg éves szinten. Összefoglaljuk, mit kell tudni erről a lehetőségről.

Az egészségpénztári rendszer az 1990-es évek óta működik, azzal a céllal, hogy megkönnyítse az egészségmegőrzésre és gyógyulásra fordított kiadások fedezését úgy, hogy bizonyos kiadások (szolgáltatások, termékek) 20%-át leghamarabb a következő évben a személyi jövedelemadóból visszaigényelhetjük.

Ennek az összegnek van egy maximuma is: 150 ezer Ft (ehhez minimum 750 ezer Ft-ot kell a számlára befizetni, és ekkora értékben elszámolható szolgáltatást igénybe venni, terméket vásárolni). Ennél többet nincs lehetőség visszakapni. (Ha önkéntes nyugdíjpénztárt fizetsz, az után kapott visszatérítést is ebbe a keretbe kell beleszámolni.)

Jó néhány egészségpénztár működik hazánkban, érdemes tájékozódni, nekünk melyik a legmegfelelőbb, mert nem áll minden szolgáltató, bolt, patika minden egészségpénztárral szerződésben. (Igen, ezt is figyelni kell!) Ha például már van egy preferált magánorvosunk, vagy magánegészségközpont, ahova járunk, akkor érdemes ellenőrizni, hogy milyen egészségpénztárral áll szerződésben, és ott elindítani a számlanyitást. Nem elhanyagolható szempont még az sem, hogy van-e applikációja, amivel sokkal könnyebb a számlán szereplő összeg kezelése.

A belépés önkéntes, ám azt az egészségpénztár dönti el, hogy a tagsághoz mekkora minimum havi díjat kell fizetni. Ehhez készül egy egyéni számla. Nagyon fontos, hogy a pénztárba való befizetésnek fedeznie kell a kiadásokat akkor is, ha azt nem a számlához kapott egészségpénztári kártyával fizetjük, hanem számlát kérünk a termékről, szolgáltatásról, tehát készpénzben vagy más kártyával fizetjük azt. A számla létrehozása után érdemes felvenni a család összes tagját kedvezményezettként, így mindenki kapcsán elszámolhatók az egészségügyi kiadások.

Mire lehet felhasználni az egészségpénztári befizetést?

 • Csecsemőápolási termékekre mint gyógyászati segédeszközökre: törlőkendőre, pelenkára, cumira, cumisüvegre, anyatejgyűjtő zacskóra, 50 faktoros naptejre, babanaptejre, fürdetőre, stb.)
 • Minden törzskönyvezett és gyógyszertárban készített gyógyszerre.
 • A gyerek és család többi kedvezményezett tagjának magánorvosi ellátására azoknál a partnereknél, akik szerződésben állnak az adott egészségpénztárral.
 • Orvosi javaslatra történő prevenciós szűrésre a szerződött partnereknél.
 • Fogászati beavatkozásokra (tömésre stb.), fogszabályzásra.
 • Gyógytornára, gyógymasszázsra, fizioterápiára.
 • Az OGYÉI listáján szereplő gyógyhatású készítményekre, kötszerekre, gyógyvizekre.
 • Egyes gyógyászati segédeszközökre (pl. gyógymatrac, lázmérő, légtisztító, infralámpa, inhalátor, termékenységi, terhességi tesztek, óvszer).
 • Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő – csecsemő tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott – tápszerekre.
 • Gluténmentes élelmiszerekre.
 • Orvosi rendelvényre készülő szemüvegre, napszemüvegre, kontaktlencsére, kontaktlencse ápoló folyadékra.
 • Egyes (EP jelzéssel ellátott) okosórákra.
 • A gyermeknek vásárolt tankönyvre, taneszközre, ruhára. (Abban az esetben, ha legalább 180 napja pénztári tag a szerződő. Illetve kérni kell az igényléshez óvoda-, iskola-, főiskolalátogatási igazolást, családipótlékra való jogosultság-igazolást is.)
 • Zenetagozatos gyereknek kisebb hangszerre.
 • Sporttagozatos gyereknek sporteszközre.
 • Főiskolás, egyetemista után albérleti díjra, tandíjra, kollégiumi díjra.
 • Az iskola által igazolt kötelező olvasmányra.
 • Ezen felül még a szülők igénybe vehetik a gyermeknevelési támogatás szolgáltatás (legalább 180 napos tagság szükséges), a születési támogatás címén a kedvezményt.

Hogy lehet csatlakozni egy egészségpénztárhoz?

A csatlakozás már online is lehetséges. Ehhez mindössze egy belépési nyilatkozatot kell kitölteni, amit ügyfélkapu segítségével lehet hitelesíteni. Természetesen okmánymásolatokkal is igazolni kell a személyazonosságot, majd át kell vezetni a normál számláról az első befizetést. (Általában lehet megadni állandó megbízást is, hogy könnyebb legyen az élet.)

További fontos tudnivalók az egészségpénztárral kapcsolatban

A lakáshitel is elszámolható, ha az egészségpénztár számlán keresztül fizeted a törlesztőt, viszont ehhez is szükségeltetik egy fél évnyi tagság. Ezt megosztva is teheted, azaz csak egy részét fizeted a hitelnek így. (Ami után visszaigényelhető a 20%.)

Azt is kevesen tudják, hogy a munkáltató is fizethet be az egyén számlájára pénzt.

A legegyszerűbb módja az egészségpénztári számlához tartozó egészségkártyával való fizetés. (Ez szinte minden patikában lehetséges már, és sok magánegészségügyi szolgálatónál is, továbbá egyes webshopokban.)

Ha nem egészségpénztár kártyával fizetsz, akkor kérj számlát! A számla a cégre szóljon: szerepelnie kell rajta az egészségpénztár nevének, adószámának, címének, a te nevednek és egészségpénztári tagsági számodnak.

Kérdezz rá a gyógytornásznál vagy fogorvosnál, hogy tud-e számlát adni egészségpénztárra, mert előfordulhat, hogy nem áll szerződésben az egészségpénztárral, vagy az is lehet, hogy katás vállalkozása van, ezért már csak magánszemélynek tud már számlát kiállítani, tehát egészségpénztárra már nem.

Amennyiben megvan a számla, érdemes minél hamarabb eljuttatni a pénztárhoz postai úton vagy az az egészségpénztár ügyfélszolgálatára. Ha elektronikus számlát kapsz, akkor rendszerint egy megadott e-mail címre kell továbbítani. A beküldést követően általában 5 napon elutalják az egyéni számláról a normál bankszámlára az összeget. (Már amennyiben az egyéni számlán van rá annyi fedezet.)

Forrás: Gyerekszoba