Pénztárca

Ennyibe kerül nagyjából egy családnak a szilveszter

Nagyon megugrott az élelmiszerek ára, a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója szerint egy év alatt 43,8 százalékos a drágulás mértéke. Megnéztük, mennyibe kerülhet idén a szilveszteri menü egy átlagos családnak.
2022. December 31.
Koccintás pezsgővel társaságban
Kép: Getty Images

Úgy kalkuláltunk, hogy nem teljesen kong a hűtő az év utolsó napján: maradt valamennyi főtt étel, esetleg karácsonyról még bejgli, amiket napközben és főétkezésnél felhasználhatunk. Nagyon minimál menüben gondolkoztunk, átlagos családi méretben, a klasszikus szilveszteri ételekkel, úgy mint virsli, lencse, kenyér, pezsgő. Azért némi süti is kerül az asztalra, de a pezsgőkön kívül nincs egyéb alkoholos ital és üdítő sem. Az alábbi kalkuláció tehát egy eléggé spórolós, minimál szilveszter esti-újévi hozzávetőleges számítás, a legolcsóbb, nem prémium minőségű élelmiszerekkel számolva.

Amivel számoltunk: kb. 20 db virsli, mustár, ketchup, 2 kg kenyér, lencsefőzelék, franciasaláta, meggyes piskóta, 2 üveg gyerekpezsgő, 2 üveg felnőtt pezsgő.

bécsi sertésvirsli, 2 x 200 g, 8db egy csomagban, 3 csomaggal veszünk, 1499Ft/db

mustár: 469Ft

ketchup: 449Ft

kenyér: szendvics toast kenyér 538Ft/kg

gyerekpezsgő: 419Ft/üveg

pezsgő: 649 Ft/üveg

lencse: 1000Ft/kg

borsó: 416Ft

tejföl: 659Ft

meggyes piskóta, csak a meggy 529Ft

Nem számoltuk fel – mert úgy kalkuláltunk, hogy van otthon – a lisztet, citromot, sárgarépát, hagymát, cukrot, tojást, fokhagymát, azaz mindazt, ami kell a lencsén kívül a főzelékhez és a franciasalátába a borsón, tejfölön kívül. Így is 11.240 Ft lett a vége. Most képzeljük el mindezt egy kicsit gazdagabban, és/vagy minőségi alapanyagokkal, sima fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűvel, a legolcsóbb pezsgő helyett egy fokkal nívósabbal, üdítőkkel, két-háromféle salátával, tatár beefsteakkel. És akkor még nem számoltuk bele a szilveszteri trombitát, anyósnyelvet és nem hívtunk át senkit, nem fogadtunk vendégeket.