Pénztárca

Iskolakezdési támogatás 2022 – ezek a legfontosabb tudnivalók

Kinek adhat iskolakezdési támogatást a munkáltató, és milyen formában? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
2022. Augusztus 30.

Munkáltató által adott iskolakezdési támogatás

A munkáltató által adható iskolakezdési támogatás egy tanévenkénti egyszeri juttatás, amelyet kétféle formában adhat a munkáltató: lehet pénzbeli, vagy utalvány formájában is kaphatja a munkavállaló.

Tekintettel arra, hogy a munkáltató által ez egy választható támogatási forma, így a munkáltatónknál kell érdeklődnünk arról, hogy van-e lehetőségünk ezt igényelni, illetve arról, hogy milyen formában, mekkora összegben adnak támogatást.

Abban az esetben, ha az iskolakezdéshez pénzbeli támogatást ad a munkáltató a munkavállaló részére, úgy annak teljes összege munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és a kifizetésből le kell vonni a 15 százalék személyi jövedelemadót és a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot, míg a munkáltatónak a támogatás után 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik.

Abban az esetben, ha utalvány formájában kapja a munkavállaló az iskolakezdési támogatást, csekély értékű ajándékként (ezt évente egyszer adhatja a munkáltató), akkor a munkavállalónak ezután nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, és ilyen esetben az utalvány értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát. Az utalványként adható támogatás jellemzően tankönyv, tanszer, vagy ruházat vásárlására használható fel.

Ez a támogatás a tanév első napját megelőző 60. naptól az érintett naptári év utolsó napjáig adható.

Érdemes tudni, hogy munkáltatói iskolakezdési támogatás a saját háztartásban nevelt gyermek/gyermekek mindkét szülőjének adható, még abban az esetben is, ha egyazon munkahelyen dolgoznak.

Az önkormányzat is adhat támogatást

Nem csak a munkáltatók, de az egyes települések, fővárosi kerületek önkormányzatai is dönthetnek úgy, hogy hozzájárulnak a gyerekek iskoláztatási költségeihez. Az önkormányzati iskolakezdési támogatás általában, de nem kizárólagosan, rászorultsági alapon történik, illetve a nagycsaládosok számára elérhető.

Az önkormányzati támogatás módját (hogy pénzbeli vagy egyéb juttatást kapnak a családok) és összegét rendeletben határozzák meg. Általában kérelem útján lehet igényelni ezt a támogatást, amelyet az önkormányzatok a weboldalukon szoktak közzétenni.

Arról tehát, hogy biztosítanak-e nekünk támogatást, a helyileg illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődni.

Források: eduline.hu, adozasitanacsadas.hu, adozasitanacsadas.hu

Forrás: Gyerekszoba.hu