Pénztárca

Pontosan mi az a szülői szabadság és kinek jár?

Idén év elején került bevezetésre az új szülői szabadság – de mi is ez pontosan?
2023. Március 23.
anya kisgyerekével
(Kép forrása: Getty Images)

2023. január 1-jétől vezették be a negyvennégy munkanapnyi szülői szabadságot, egy új szabadságtípust: minden alkalmazottat gyermeke hároméves koráig negyvennégy extra szabinap illet meg. Az igénybevétel feltétele, hogy legyen minimum egy éve fennálló munkaviszonyod.

Azt érdemes tudni, hogy az új szülői szabadság díjazása csekély, ennek a szabadságnak a tartamára ugyanis a távolléti díj maximum tíz százalékára lehetsz jogosult. Hogy ez pontosan mennyi, az attól függ, kinek mekkora a fizetése. Ahogy arra Horváthné Dr. Kökény Annamária videója is felhívja a figyelmet, ezt az összeget, a távolléti díj tíz százalékát még csökkenteni kell a gyed és a gyes összegével is.

@horvathnekokenyannamaria Te hallottál már erről az ÚJ Szülői Szabadságról? Több feltetele van még, minden nem fért bele a videóba! Küldd el annak, akit érdekelhet ez a téma! Kövess be hasonló tartalmakért! #szülőiszabadság #családokatérintőhasznosinfók #pénzügyek #pénzügyitudatosság #pénzügyiismeretekoktatása #segítekneked #szülésután #szabadság #anyaapagyerekek #annamariacsapat #foryoubaleszektuti ♬ eredeti hang - Horváthné Dr. Kökény Annamária

A szülői szabadság nem évente jár, hanem a gyermek hároméves koráig lehet kivenni az összesen negyvennégy napot. Ahogy azt az ado.hu írja, ezen az időszakon belül a munkavállaló döntheti el, hogy mikor és milyen ütemezésben kíván élni a lehetőséggel, ha szeretné egyáltalán. A munkáltatónak pedig teljes egészében úgy kell kiadnia a szülői szabadságot, ahogy azt a munkavállaló kéri. (Azonban legalább tizenöt nappal korábban szólni kell.)

Mint a portál írja, a szülői szabadságot gyermekenként lehet igénybe venni, és mindkét szülő jogosult rá. Így például ha két három év alatti gyermeketek van, és a párodnak és neked is van legalább egyéves munkaviszonyotok, akkor külön-külön kaphattok kétszer negyvennégy, tehát fejenként összesen nyolcvannyolc nap szabadságot. Feltéve, ha nélkülözni tudjátok a rendes fizetéseteket ennyi időre, ami azért nem igazán jellemző.

A szülői szabadságot egyébként nem kötelező kivenni, sem az összes napot felhasználni, de a fennmaradó napok elvesznek, ha a gyermeked betöltötte a hároméves kort, és pénzben sem válthatók meg.

Mivel az új szülői szabadság idejére járó díj minimális (a pontos összegét mindenkinek személyre szabottan számítják az úgynevezett távolléti díjból a tíz százalékot, amit még csökkenthet a gyed vagy a gyes összege, ha valamelyik ellátásban részesül a szülő arra a gyermekére vonatkozóan, akire tekintettel kiveszi a szabadságot), ezért kérdéses, hogy kinek és mikor éri meg kivennie. Talán egyfajta tartalék szabadságként használják majd a kisgyerekes munkavállaló szülők – de ez majd leginkább a gyakorlatban fog kiderülni.