Teherbeesés

A kisspeptin nevű szerelmi hormon a meddő nőknek is segíthet

Létezik egy kisspeptin nevű hormon, amely a szerelemért és a szexért felelős, és léteznek bizonyos módszerek, amelyek segítségével a hormon hatása még inkább kiaknázható - derül ki egy friss kutatásból.
2017. Február 07.

A kisspeptin egy szervezetben előforduló hormon, amely segít más reproduktív hormonok elszabadulásában a szervezetben.

A kutatásban 29 egészséges, heteroszexuális férfi vett részt. Egy részük kisspeptin injekciót kapott, míg a kontrollcsoport placebo-injekciót. Ezt követően mindannyian agyi vizsgálaton estek át, miközben különböző típusú képeket mutattak nekik a szakemberek.

Kiderült, hogy a kisspeptin-injekciót követően a romantikus és szexuális tartalmú képsorok ugyanazokat az agyterületeket ingerelték, amelyek szexuális izgalom és romantikus érzések hatására aktválódnak alapesetben.

„Mindez azt sejteti, hogy számos pszichoszexuális betegség gyógyítható a kisspeptin segítségével. Ezek azok a problémák, amelyeknek szervi oka nincs, mégis gondot jelentenek. Többek között például a meddőséget sem csak biológiai, hanem érzelmi tényezők befolyásolják” – fogalmaz a kutatást vezető Waljit Dhillo, az Imperial College London munkatársa.

A különféle pszichoszexuális problémák kezelése mellett a depressziós tünetek esetén is ígéretes alternatíva lehet a kisspeptin-injekció – vélekednek a szakemberek.

Az anyag a Journal of Clinical Investigation című szaklap friss számában került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Amikor a meddőség oka ismeretlen
  • Szeresd meg újra a szexet!
  • Forrás: Medipress