Teherbeesés

A túl kemény edzés gátolhatja a teherbe esést

A sport egészséges, ám ha babára vágysz, érdemes mérsékelni a testmozgás intenzitását és gyakoriságát, hogy maradjon elég energiája a szervezetnek a teherbe esésre is.
2019. Június 09.
A sportot sem szabad túlzásba vinni

Az orvosi okokon kívül számos dolog járulhat hozzá a teherbe esés sikertelenségéhez: többek között a túlsúly, az alultápláltság, a dohányzás, a stressz és az alkohol is. Ám sok nő, akik mindennapjainak szerves része a sport, nem gondol rá, hogy talán a testmozgás intenzitása, mennyisége is ludas a kudarcban. 

A túl gyakori és túl kemény edzés is csökkentheti a termékenységet – erre a következtetésre jutottak a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) kutatói. 3000 nőn végeztek kísérletet a tudósok – a résztvevők szülési korú, termékeny nők voltak. A felmérések szerint a mindennap edző nők 11 százalékánál volt termékenységi probléma az edzési időszak alatt, míg a túl intenzív (túl fárasztónak ítélt) edzést végzők között 24 százalékos volt a meddőség.

Ha más életmód tényezőket is figyelembe veszünk, akkor is kijelenthető a szakemberek szerint, hogy körülbelül 3,5-szer nagyobb az esélye a meddőségnek azoknál, akik napi szinten sportolnak. A túl intenzív mozgást végzőknél ugyanez a kockázati szorzó háromszoros a mérsékelt testmozgást végzőkhöz képest.

A negatív hatás csak ideiglenes

Kutatási eredmények szerint csak abban az időszakban csökken a termékenység, amikor a túlzott sporttevékenység jelen van a nő életében. A tudósok feltételezése szerint a túl gyakori és túl intenzív edzés hatására energiahiány lép fel a nő szervezetében, ami által nem képes a test biztosítani a teherbe eséshez szükséges megfelelő hormonmechanizmust.

Még mielőtt a sport teljes elhagyása mellett döntenél, azt is tudnod kell, hogy a mérsékelt testmozgás által jobb lesz a szervezet inzulinfunkciója, hormonprofilja, mintha egyáltalán nem sportolnál. Ez a hatás fokozottan érvényes a túlsúllyal küzdőknél.

A szakemberek szerint az intenzitás, gyakoriság határküszöbe nagyon változó lehet, erősen befolyásolja az egyén energia-metabolizmusa, edzettsége. Mindenesetre kiemelten érdemes figyelni a test vészjelzéseire, mint például a túl hosszú menstruációs ciklusra, vagy a kimaradó menstruációra.