Teherbeesés

Nagy változást ígérnek a meddőségi kezeléseknél

Magyarországon évente 1800-2000 baba születik lombikprogram segítségével, ami nagyjából a születések két százaléka. Ezt a számot szeretnék növelni, és az alapellátás részévé tenni a meddő pároknak való segítségnyújtást.
2024. Február 05.
terhességi teszt
Kép: Getty Images

Nagyon hiányosak a magyarok ismeretei a mesterséges segítséggel történő gyermekvállalás területén. Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták ezt, és a jelenség leginkább a gyermekvállalással kapcsolatos edukációs hiányra vezethető vissza – mondta az InfoRádióban Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője.

“Mindemellett a meddőség körül van általánosságban egy tabusítás. Ez egy rendkívül érzékeny téma, és a magyar társadalomra jellemző, hogy nehezen beszélünk erről, pedig rendkívül gyakori, minden hatodik férfit és nőt érint” – hívta fel a figyelmet.

Éppen ezért létre akarnak hozni egy széles körű tájékoztató platformot.

“Kidolgoztunk egy, az egész meddőségi ellátást felölelő koncepciót, hogy a rendszer hatékonyságát és eredményességét fokozzuk, és 2024-ben fognak tervezetten megvalósulni a koncepcióban foglalt javaslatok. Ez elsősorban azon alapszik, hogy az ellátáshoz való hozzáférést javítsuk és megszüntessük a területi egyenlőtlenségeket. Most ugyanis Budapesten könnyebben elérhetők a meddőségi centrumok, míg vidéken eléggé rossz a hozzáférés. Ezért minden vármegyében meddőségi szakambulanciák fognak nyílni, ahol az érintettek gyakorlatilag az alapellátás részeként azonnali segítséget, kivizsgálást kapnak, akár nők, akár férfiak.”

Vesztergom Dóra azt ígéri, hogy a mentális segítségnyújtás sem marad el: párterápiás szolgáltatás is elérhetővé válik majd, illetve a stresszkezelésben is segíteni fognak az érintetteknek.