A bolti kenyerek vagy műanyag zacskóban vannak vagy olyan papírtasakban, amin van egy műanyag “ablak”. Hazaérve azonban érdemes más megoldást keresni, ha a lehető legtovább szeretnénk megőrizni a kenyér ideális állagát és ízét. A kulcs a megfelelő tároláshoz az, ha a kenyeret textil- vagy papírzacskóban tartjuk – hívja fel a figyelmet a The Daily Meal.

Fotó: Getty
A textil és a papír azért működik jól, mert mindkettő optimális szellőzést biztosít a kenyérnek. Ha a kenyeret túl sokáig éri száraz levegő, elveszíti a nedvességét, és gyorsan kiszárad, megkeményedik. Ezzel szemben, ha műanyag fóliába vagy zacskóba zárjuk, a pékáru nedvessége bennreked, ami könnyen nyirkossá és penészessé teheti. A textil- vagy papírzacskó viszont lehetővé teszi, hogy a kenyér megfelelő mennyiségű levegőhöz jusson: így elkerülhető a penészedés, miközben a kenyér nem szárad ki.
Ha választani kell a textil- és a papírzacskós tárolás között, az előbbi a jobb megoldás – de nem mindegy, hogyan használjuk. Egy egyszerű konyharuhába csavart kenyér például nem biztos, hogy elég védelmet nyújt. Sokkal hatékonyabb egy zárható, légáteresztő lenvászon kenyérzsák, amely engedi a levegőt keringeni, de nem szárítja ki a kenyeret.
Ha szeretnéd még tovább megőrizni a kenyér frissességét, érdemes a lenzsákos kenyeret kenyértartó dobozban tárolni – feltéve, hogy a doboz jól szellőzik, így nem képződik penész a levegőhiány miatt. Hosszabb távú tároláshoz pedig a legbiztonságosabb és legpraktikusabb megoldás, ha a friss kenyeret fagyasztópapírba csomagolva lefagyasztod – így akár öt napnál tovább is megőrizheted a minőségét.