Teherbeesés

Összecseréltek két babát a szülészeten, 70 évvel később találkoztak egymással

Kanadában sem egyedülálló eset, de Magyarországon is történt már hasonló.
2024. Március 23.
babák a kórházban
Illusztráció: Getty

Fatális véletlen történt csaknem hetven éve a manitobai Arborg kórházában: összecseréltek két csecsemőt. A dolog csak nemrégiben derült ki, amikor az érintett férfiak ajándékba kapott DNS-tesztnek köszönhetően jöttek rá, hogy nem a vér szerinti családjukban nevelkedtek – írja a BBC.

Richard Beauvais a Brit Kolumbia tengerparti Sechelt városában nőtt fel, és kanadai őslakosnak hitte magát. Karácsonyra kapta azt a DNS-tesztet, amiből kiderült, hogy ukrán, askenázi zsidó és lengyel felmenőkkel rendelkezik.

És egy újabb véletlen: 2400 kilométerrel arrébb, Winnipegben Eddy Ambrose nővére is elvégzett egy tesztet, amiből rájöttek, hogy Eddy valójában nem a bátyja. Van viszont egy másik testvére, akiről korábban nem hallott: Richard Beauvais.

Fotó: BBC

Fotó: BBC

A két család számára hamar rájött, hogy mi történhetett 1955-ben a kórházban. Így végül a valójában őslakos Eddy egy ukrán családban nőtt fel, az ukrán Richard pedig egy őslakosban – ha leegyszerűsítjük a helyzetet.

Richard édesapja meghalt, amikor a kisfiú hároméves volt, később pedig a hatvanas évek politikája folytán elvették őt a családjától. Eddy szerető családban nőtt fel, de tizenkét évesen árvaságra jutott, és örökbe fogadták.

Külön érdekesség, hogy Eddy Ambrose gyerekkorában véletlen összefutott biológiai lánytestvérével, Richard pedig sokáig ugyanazon a partszakaszon halászott, mint húga, de nem tudták, hogy rokonok.

A két férfi csak most, hetven év után kapott hivatalos bocsánatkérést a manitobai miniszterelnöktől a trauma miatt, ami – ahogy fogalmazott – két családnak okozott kárt több generáción keresztül.

A történtek ellenére a két férfi hálásan gondol vissza az őket felnevelő családokra, és mint mondják, most még egy „újat” is kaptak ajándékba.

Magyarországon nemrégiben Hódmezővásárhelyen történt hasonló, de mire a szülők hazaértek, a kórház már értesítette őket a hibáról. A hatvana évek óta persze sokat javult az adminisztráció, nem véletlenül kapnak a babák azonnal karszalagot, ahogy kibújnak…

Címlapképünk illusztráció.