Teherbeesés

Sokkal magasabb a tizenéves anyák aránya itthon, mint az EU-ban

Az EU-ban mindössze 3,54 százalék az aránya azoknak a nőknek, akik 20 éves koruk előtt lesznek anyák. Magyarországon viszont jóval magasabb a fiatal anyák aránya.
2022. Szeptember 29.
Kismama hasát fogva egy széken ül

Magyarországon 7,87 százalék azoknak a nőknek az aránya, akik még nem múltak el 20 évesek, amikor megszületik az első gyermekük. A korosztályon belül a 18 és 19 éves nők gyermekvállalása emelkedett számottevően 2011 és 2016 között. A 20 év alatt első gyermeküket vállaló nők aránya 2016-tól fokozatosan csökkent ugyan – míg 2016-ban 9,42 százalék volt, addig 2019-ben 7,72 – de így is jóval az uniós átlag (3,54 százalék) felett végeztünk. Minket csak Bulgária, Románia és Szlovákia előz meg.

Azzal egy időben, hogy egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás életkora a legtöbb fejlett országban számottevően csökkent a fiatalkori gyermekvállalás.

Mivel magyarázható?

Angliában az 1999-ben elindított „Teenage Pregnancy Strategy” program ellenére máig magasabb a fiatalkori gyermekvállalás, mint az Európai Unió többi országában, ezt elsősorban a nagyfokú egyenlőtlenségekkel, illetve az alacsony társadalmi státusszal és az ezzel összefüggő korai szexuális élettel, valamint a védekezésre vonatkozó tudatlansággal magyarázzák – írja a KSH népesedési hírlevele. Magyarországon a fiatalon (tehát 18-19 évesen) gyereket vállaló nőkre – szintén a KSH adatai alapján – jellemző az alacsony iskolai végzettség, valamint, hogy az ország elmaradott térségeiben élnek. Felülreprezentáltak azoknak az arányai, akik az általános iskola 8. osztályát sem végezték el. Mi a helyzet az apákkal? A születések 43 százalékában nincs adat az apáról, de ahol van, ott az tudható, hogy nagyjából felük 20 és 24 év közöttiek, közel negyedük maximum az általános iskolát végezte el, döntő hányaduk aktív kereső.

Dr. Herczog Mária szociológus egy korábbi interjúban a Ridikül magazinnak elmondta, hogy minden társadalmi rétegben előfordul, hogy 19 éves kora előtt lesz egy lány terhes, de jellemzően az alacsony iskolázottságú, alacsony jövedelmű családokban tartják meg a babát. Ennek egyik oka lehet, hogy nincs más perspektíva, mint mihamarabb felnőtté válni. A szociológus úgy gondolja, hogy nagyon fontos lenne a gyerekeket már óvodás kortól tanítani az önismeretre, a testük működésére, és arra hogyan viszonyuljanak a társas kapcsolataikhoz. Kiskamasz kortól pedig a reproduktív egészség tanítása, így a szexualitással kapcsolatos ismeretekre is. Természetesen sokat segítene, ha a fogamzásgátló eszközök mindenki számára elérhetőek lennének, akár ingyenesen.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu