11. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

11 hetes terhesség

A hormonszintek változása erős fejfájást eredményezhet ebben az időszakban, de egy kis odafigyeléssel megelőzheted a kialakulását: egyél rendszeresen, igyál rengeteg folyadékot, engedj magadnak minél több pihenést, és kerüld a stresszes szituációkat.

Viszont amennyiben a fejfájást láz kíséri, illetve látási zavarokkal társul, esetleg megdagad az arcod és a kezed, azonnal értesítsd a kezelőorvost, és ne vegyél be olyan gyógyszert, amelynek szedését nem hagyta jóvá.

A hormonok rapszodikus változásának köszönhető egy másik kellemetlen terhességi tünet is, amely nemcsak téged érinthet negatívan: az érzelmi hullámzás.

Előfordulhat, hogy teljesen idegennek érzed magad a bőrödben, hiszen eddig nem bőgted el magad egy átlagos joghurtreklámon és az ingerlékenységi küszöböd is jóval magasabb volt.

Vigasztaljon azonban a gondolat, hogy a méhlepény érésével párhuzamosan a hormonok termelésének a helye lassan megváltozik, ami egy-két héten belül enyhíti a viharos tüneteket. A 11. és a 13. terhességi hét között genetikai ultrahang vizsgálatot végeznek, amikor többek között nézik a babás tarkóredő vastagságát, végtagjainak, gerincvonalának egészséges fejlődését is. Az AFP tökéletes és modern alternatívája a vérvétel alapú genetikai vizsgálat. Sajnos nem államilag támogatott.

11 hetes magzat

Ezen a héten a magzat rohamos növekedésnek indul: most még csak 50 mm hosszú és körülbelül 8 grammot nyom, de a 20. hétig eléri a 15 cm-es hosszúságot és a 250 grammos súlyt. Ehhez a fejlődéshez szükség van a méhlepényben lévő erek méretének és számának a növekedéséhez is, hogy kellő mennyiségű tápanyaggal lássák el a kicsit.

A 11 hetes magzatod fej mérete irreálisan nagynak tűnik: a test hosszának a felét teszi ki! A fülek vándorlása megindul az őket megillető helyre. A külső nemi szervek a hét végére már felismerhetők: a genitáliák bimbója a fiúknál hímvesszővé, a lányoknál csiklóvá és nagyajkakká formálódik.

11 hetes magzat hetes terhesség

Jó tudnod

Lehet, hogy az első trimeszter émelygéssel terhelt időszaka nem kedvez a szexuális életeteknek, de vannak kismamák, akik a terhesség jótékony “mellékhatásaként” élik meg a kismedencei vérbőség fokozódását. Ez pozitív hatással lehet nemcsak a vágy kialakulására, de sok várandós nő sokkal intenzívebb gyönyört él át a terhessége alatt, mint azt megelőzően.

A pocak növekedésével át kell hágni bizonyos fizikai akadályokat, hogy gondtalanul élvezzétek a szeretkezést, de ez az időszak jó alkalom arra, hogy új pozíciókat próbáljatok ki. Ha a partnered nem nyomja a hasi területet, a szex semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra, de ne feltétlenül ebben az időszakban éljetek vad és szenvedélyes nemi életet.

Kényelmesebbé teheted az együttlétet, ha párnákkal bástyázod körbe magad, és akkor sem kell lemondani a meghitt órákról, ha a behatolás már nehézkes a kényeztetés számtalan módját fedezhetitek fel az utolsó hetekben is!

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória