16. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

16 hetes terhesség

A jelenlegi szabályozások szerint, ha már elmúltál 37, akkor genetikai tanácsadásra vagy köteles. Ha genetikai betegséget valószínűsítenek, akkor a méhlepényből vett vizsgálaton túl ezen a héten (de legkésőbb a 17. terhességi héten) amniocentézisre írhatnak ki.

A vizsgálat során egy vékony tűt vezetnek be az amnionzsákba, és mintát vesznek a folyadékból. Ez végig ultrahangos ellenőrzés mellett zajlik, hogy a tű meg ne sértse a méhlepényt vagy a magzatot. A vizsgálat segítségével olyan kromoszomális rendellenességek szűrhetők ki, mint például a Down-szindróma. Maga a vizsgálat igen alacsony kockázattal jár – a vetélés lehetősége 0,5-1%-os.

Van ún. non-invazív eljárás is a kromoszóma-rendellenesség létének vagy hiányának biztos igazolására, de az NEAK nem támogatja, azaz fizetős. Szemben az amniocentézissel ez teljesen kockázatmentes, hisz egy egyszerű anyai vérteszt történik – megvizsgálják az anya vérében fellelhető magzati DNS-t.

A vérvétel alapú vizsgálat már a 9. terhességi héttől képes kimutatni, hogy van-e a magzatnál kromoszóma-rendellenesség.

16 hetes magzat

A szemek az arc elülső részére kerültek és a baba – egyelőre csukott szemmel – elkezd pislogni. Megjelentek a szempillák, és kinőtt a szemöldök. A fülek is megérkeztek a nyak tájékáról a fej két oldalára. Az íny alatt már mind a húsz tejfog kifejlődött, és a nyelven ekkor jelennek meg az ízlelőbimbók.

Miután a csontok tovább erősödnek, egyre nagyobb az esély arra, hogy az anya megérezze a magzat mozgását. A körmök már mind a kéz, mind a láb ujjain kinőttek.

16 hetes magzat terhesség

Jó tudnod

Lassan láthatóvá válik a pocak: ha van már gyerek a családban, érdemes ekkortájt megosztani vele az új jövevény hírét. Fontos, hogy a féltékenység tompításának érdekében tudatosítsd az elsőszülöttben, hogy a csecsemő nem az ő helyét foglalja el, és hogy a szülők szeretete nem véges, amely mostantól majd kettő esetleg három, vagy több gyerek között oszlik meg.

Mutasd meg neki a csecsemőkori képeit és használd ki az alkalmat, ha érdeklődik a kicsi felől, de ne hozd fel a témát magadtól túl gyakran, hagyd, hogy végbe menjenek benne az első érzelmi viharok. Mielőtt a baba megszületik, vásároljatok neki egy kis apróságot együtt, amelyet gyermeked saját ajándékaként adhat a kistestvérének.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória