20. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

20 hetes terhesség

Gratulálunk, elérkeztél az út feléhez! A méh pont a köldök magasságában található, és ekkor már le se tagadhatod az állapotod. A köldök az esetek nagy részében kiemelkedik a bőr felszínéből – ez a méh nyomásának köszönhető -, és a sötét vonal a pocakon, amely összeköti a szeméremtájékkal – a linea nigra -, még sötétebb lesz. Ez az elszíneződés a szülést követően megszűnik.

A szülészeti viziten az orvos valószínűleg megméri a méh magasságát, amely a félidő után – egy magzat esetén – jól korrelál a hetek számával, tehát a 20. héten 18-20 cm körül van. Ez az arány tartja magát egészen a 36. hétig, amikor a magzat elhelyezkedik a kismedencében.

Ha ez idő alatt lényeges eltérés észlelhető, érdemes ultrahangos vizsgálatot végezni. A csontosodási folyamat előrehaladtával a magzatmozgások egyre erősebbek. Ekkor már a leendő papa is érezheti őket, ami mérföldkő az ő életében is.

20 hetes magzat

Félúton! A magzat kb. 25 cm, 280-300 grammot nyom, és az alvás-ébrenlét idejének aránya megegyezik az újszülöttével. Ha a kicsi lány, fejlődésnek indul a méh és a hüvely.

A baba ekkortájt kezd hangokat hallani: az anya szívverését és a gyomor korgását éppúgy, mint a külvilág hangjait. Ha erős zajt hall a közvetlen közelből, kezeivel eltakarja a füleit, sőt, lehet, hogy megriad, és “ugrik” egyet. A mozgása változatos: forog, izeg-mozog, kígyózik a méhben, bokszol és rugdos.

20 hetes magzat terhesség

Jó tudnod

Sok leendő papában most, hogy elkezdte érezni a baba mozgását, kezd tudatosulni a gondolat: tényleg apa lesz! Ez az első gyermek esetében különösen sokkoló élmény lehet. Ha elönti az apaságtól való félelem, s a pánik abban a pillanatban, amikor megérzi a kisbabátok első rúgását, nem kell szégyellnie magát – értesd meg vele: ez a világ legtermészetesebb reakciója.

Lehet, elkezd aggódni, vajon elég jó apa lesz-e, ahogy Te is őrlődsz az anyai szerep kapcsán. A terhesség idejének a felénél a kismamák egy része körbenéz a lehetséges szülésfelkészítő tanfolyamok között. Olyan dolgokkal találkozhatsz – a kismama tai chi-től kezdve a relaxációs tanfolyamon át a pszichológiai előkészítésig -, amelyekről addig még csak nem is hallottál!

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória