22. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

22 hetes terhesség

A baba gyarapodásával a te súlyod is egyenletes növekedésnek indul, és ennek leginkább a hátad és a lábaid látják kárát. Az egyik leghatásosabb ellenszer a rendszeres mozgás. A gerincközeli és a medence környéki izmok erősítése felvértez a görnyedt tartás ellen, de fontos, hogy napjában többször tudatosítsd magadban, hogyan tartsd magad egyenesen, és húzd ki a vállaidat.

Ez nem csak azért kívánatos, mert a mellkas tágításával több oxigénhez juttatod a magzatot és magadat, de elkerülheted a nagy pocakkal járó előnytelen testtartást is.

A láb dagadása szinte elkerülhetetlen a terhesség ideje alatt, bár igazán a harmadik trimesztertől válik látványossá. Ha már most észleled, fogyassz minél több folyadékot, és polcold fel a lábaid pihenés közben. Ha nem muszáj, ne ácsorogj hosszabb ideig, és próbáld meg elkerülni a csoszogást is. A vádlik erősítése – például lépcsőzéssel – elősegíti a vér könnyebb áramlását, és csökkenti a boka környéki duzzanatot.

22 hetes magzat

A kicsi súlya erre a hétre elérheti a 420 grammot. Ahogy folyamatosan készül a méhen kívüli életre, érzékszervei egyre érettebbé válnak: az agy és az idegvégződések elég fejlettek ahhoz, hogy a magzat érzékelje a tapintást. Ha éneket, zenét, hangot hall, reagál rá – minél többször lépnek vele kapcsolatba a szülők, annál valószínűbb, hogy a terhesség alatt hallott hangok a születése után is megnyugtatóan hatnak rá.

A 22. hétre kialakulnak a szemhéjak és a szemöldök. A nemi szervek fejlődése is folytatódik: a fiúknál a herék megkezdik a leszállást a hasüregből a herezacskó felé, míg lányoknál már kialakultak a petefészkek, a méh és a hüvely.

Jó tudnod

láb fájdalma és dagadása (az ödéma) elég gyakori velejárója az áldott állapotnak, de van pár trükk, amivel megpróbálhatod elkerülni az alsó végtag fáradtságát. Ha ülőmunkát végzel, egy kis sámli segítségével emeld meg a lábaidat annyira, hogy a térdek magasabban legyenek, mint a csípő. Ne járj lapos sarkú cipőben vagy papucsban, még nyáron se – ezek a lábbelik különösen nagy terhelésnek teszik ki a hátat. Ez természetesen a tűsarkakra is vonatkozik.

A legjobb, ha a cipőnek van egy kis sarka, és nem szorítja a lábfejet és a bokát. Ha már a terhességed előtt tudomásod volt a lúdtalpadról, de nem nagyon foglalkozták a kérdéssel, most feltétlen keress fel egy ortopéd szakrendelőt, ahol masszív lúdtalpbetétet írnak fel. Minél többet nyomsz, annál nagyobb teher nehezedik az amúgy sem erős szalagokra, és a többletsúly maradandó károkat is okozhat bennük.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória