26. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

26 hetes terhesség

A hasad egy sárgadinnye méretével vetekszik, így nem csoda, ha egyre gyakrabban viszket – ez leggyakrabban a bőr feszüléséhez köthető. Noha krémek és olajok százai léteznek a terhességi csíkok – a striák – megjelenése ellen, ne számíts csodára. A rettegett csíkok kialakulása elsősorban hajlam kérdése: aki gyengébb kötőszövetekkel rendelkezik, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. Ettől függetlenül nagyon fontos a bőr mindennapi ápolása, annál is inkább, mert a striák ellen létezik egy fegyver: a kényes területek rendszeres masszírozása. A kezelőorvosnak akkor kell szólni a hasi viszketésről, ha az tartósan fennáll. A terhesség egyik leggyakrabban előforduló bőrelváltozása lehet a csalánkiütésre emlékeztető kiemelkedések megjelenése (ez a bőrgyógyászok által gyakran diagnosztizált “PUPP”), de ritkán a máj kóros működésével van összefüggésben, és ekkor mindenképp részletes kivizsgálást igényel.

26 hetes magzat

Az előző héten a tüdőereké volt a főszerep ezt a 26. héten a tüdő léghólyagocskái kapják meg. A tüdő által termelt szörfaktáns beborítja a léghólyagok belső felületét, hogy kilégzés közben megakadályozza azok összeesését. Az agyhullámok már az újszülöttekére hasonlítanak, és kialakul jellegzetes az alvás-ébrenlét mintázatuk is. A hallás már teljesen fejlett a hangokra adott reakcióként a magzat akár ritmusos mozgásokat is végezhet! Előfordul, hogy egy hirtelen zajra “ugrik” egyet, de az is megfigyelhető, amint édesanyja hangjára megnyugszik. Annak érdekében, hogy a retina egészségesen fejlődjön, a szemek eddig szorosan le voltak zárva, ám ezen a héten nyiladozni kezdenek. A méhen belül már a sötétség és a világosság is elkülöníthető számára. A szem színe is kialakulóban van: az újszülött kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemmel látja meg a világot, de az első hat hónapban ez nagyon gyakran változik.

Jó tudnod

A terhességi csíkokkal való küzdelemben nyugodtan használd az eddigi testápolód, egy egyszerű kakaóvajas készítményt vagy sima olíva olajat: a lényeg a bőr vérellátásának serkentése. Naponta kétszer – reggel zuhanyzás után és lefekvés előtt – masszírozd át a combok, a popsi területét, a hasat és a melleket körkörös mozdulatokkal minden irányból, és ügyelj arra, hogy a procedúra legalább 5 percig tartson minkét alkalommal. A masszázs – különösen a hasadon – legyen gyengéd. Mivel a baba ekkor már hallja a hangodat, a testápolás közben elmesélheted neki, hogy tulajdonképpen most őt simogatod. Az erőteljes dörzsölés viszont kellemetlen lehet neki.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória