27. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

27 hetes terhesség

A baba mind élénkebb mozgásának észlelésével párhuzamosan lehet, hogy egyre több alkalommal gondolsz a szülésre. Gyakrabban jelentkezhet a kismamák félelme a koraszüléstől is. A következő figyelmeztető jelek észlelése esetén azonnal fordulj orvosodhoz:

  • menstruációs típusú görcs: ez lehet Braxton Hicks összehúzódás, de ha különösen fájdalmas, vagy óránként négynél többször észleled, hívd az orvost
  • bármilyen típusú vérzés, tompa fájdalom a hát alsó szakaszán
  • kismedencei nyomás: olyan érzés, mintha a magzat lefelé nyomódna
  • a hüvelyi folyás mennyiségének növekedése vagy minőségének megváltozása, különösen akkor, ha “vizessé” válik
  • méhösszehúzódások 10 percnél gyakrabban, akkor is, ha nem fájdalmasak.

Próbálj meg sétálni: a “vaklárma” típusú kontrakciók mozgással csökkennek, a szülési összehúzódások intenzitása viszont erősödik. Amennyiben nincs ilyen típusú tüneted, nem kell aggódnod. Fontos, hogy a kezelőorvossal még idejekorán beszéld meg, hogy mi a teendő, ha a 37. hét előtt e tünetek jelentkeznek nálad.

27 hetes magzat

A magzat a második trimeszter végén már körülbelül 1 kilogrammot nyom, és ha most születne meg, 85%-os esélye lenne a túlélésre. A tüdők, a máj és az immunrendszer már működőképesnek számít, de még szüksége van a fennmaradó három hónapra ahhoz, hogy elérje érettségének maximális fokát. Külseje nagyon hasonlít ahhoz, amilyen újszülött állapotában lesz, bár még sokkal kisebb és vékonyabb, és a bőr alatti zsírszövet hiánya miatt eléggé ráncos.

Jó tudnod

Ha az elkövetkezendő időszakban még repülni szeretnél, érdemes utánanézni az adott légitársaság szabályzatának a kismamákra vonatkozóan. Az esetek nagy részében 28-36 hetes terhesség esetén a várandós nőnek magával kell vinnie a szülészorvosától kapott igazolást, amely tartalmazza a szülés várható időpontját és azt, hogy egészségi állapota megengedi a repülést.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória