29. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

29 hetes terhesség

A harmadik trimeszter első hete. Ebben az időszakban kiderül, hogy mi köze a “terhesség” szónak a teherhez… Noha egyre gyakoribbá válnak a deréktáji és háti fájdalmak, fontos, hogy ne hagyd abba a mozgást. A séta, az úszás vagy a jóga csodákat tesz a kimerült háttal, és a mozgás segít abban, hogy energikusnak érezd magad akkor is, amikor már csak hevernél. Az utolsó három hónapban minden várandós nőnek szüksége van az energiára, hiszen egyrészt sűrűsödnek a vizsgálatok és a vizitek – a 28. és a 36. hét között sűrűbben kell találkozni a szülésznővel vagy a nőgyógyásszal, s a védőnővel -, másrészt fel kell készülni a kis jövevény fogadására. Az első terhesség esetén különösen gyakori, hogy a leendő szülők babonából nem kezdenek vásárolni a kicsinek, de lassan el kell kezdeni a készülődést, mert a kilencedik hónapban a kismamának már nem lesz ereje a boltokban való futkosáshoz. A 28. és a 36. hét között történik a harmadik ultrahang-szűrés, illetve az időszak elején a hüvelyi vizsgálat, amelyet az utolsó hónap kezdetéig a szülésznő vagy az orvos havonta ismétel meg. A rutin vérképen különös figyelmet kap a szérum vastartalma és a vaskötő kapacitás.

29 hetes magzat

A baba ebben az időben már elég erős ahhoz, hogy az apró, “lebegésszerű” mozgást átvegyék az erőteljes rúgások és ütések. Ez a bokszolás kellően intenzív lehet, akár fájdalmat is okozhat az édesanyának. Már kialakult az alvás-ébrenlét periódus: előfordulhat, hogy a kicsi akkor a legéberebb, amikor a mama nyugovóra tér(ne), de nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy a baba éjszakai bagoly marad a születése után is. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását. A prolaktin elválasztásának eredményeképp megkezdődik a kolosztrum termelése: ez a tejnek az a része, amellyel az anya az első pár napban táplálja az újszülöttet. Az agy már vezérli a kezdetleges légzést és a testhőmérséklet szabályozását. A magzat érzékszervei fogékonyak a fényre, a hangra, az ízre és a szagra.

Jó tudnod

Lassan ideje összeírni, hogy mire lesz szüksége a kicsinek, miután hazakerült a kórházból. Az alábbi lista azokat a dolgokat tartalmazza, amit mindenképp érdemes beszerezni, de – hála a gyártók fantáziájának – természetesen ez a végtelenségig bővíthető. Valószínű, hogy még az alapvető felszerelések sora is ijesztő első pillantásra. Ezért mindenképp érdeklődj a rokonoknál és barátoknál, hogy van-e számotokra valami kölcsönbe adható, mielőtt elindultok vásárolni, illetve érdemes utánanézni a használt dolgoknak is. A babaszobában először is egy kiságyra lesz szükséged (praktikus, ha a rács leszedhető, s a mérete 70×140-es, mert a baba nem növi ki olyan hamar) és hozzá ágyneműre, valamint egy helyre, ahol kényelmesen pelenkázhatsz. Kelleni fog egy babakocsi is. Vásárlásánál pár dolgot szem előtt kell tartanod. Ha autóval jársz, érdemes olyan modellt választani, amelyik összecsukható és befér a csomagtartóba. Mindenképpen legyen könnyű, hiszen gyakran kell majd emelgetned, és gondold végig azt is, milyen terepen fogod használni: ha lehetőséged nyílik majd a kicsivel erdei sétákra, jobb, ha nagy kerekűt és jó rugózású kocsit választasz. Egy másik fontos kérdés az autósülés kiválasztása, amelynek használata kötelező már a kórházból történő hazaszállításkor is. Az újszülött kelengyéjének nem kell drága dolgokat tartalmaznia, hiszen 1-2 hónapon belül mindent kinő, de fontos, hogy jó minőségűek legyenek, mert bírniuk kell a gyakori mosást. Szerezz be minimum 6-8 rugdalózót és ugyanennyi ujjatlan bodyt (a rugi alá) ezeknek kell a legstrapabíróbbnak lennie. Kelleni fog 2-3 sapka – pamut otthonra és egy vastagabb, ha sétálni mentek -, 4 pár zokni és 2-3 pár harisnya. Évszaktól, időjárástól függően be kell szerezni derékban kényelmes nadrágot (nyáron napozót), rövid vagy hosszú ujjú bodyt (más néven kombidresszt), kardigánt, pulóvert, ha hűvös van, kocsikabátot vagy overállt és persze kocsicipőt (télire puha talpú, bélelt kiscsizmát). A zokninál különösen fontos, hogy a gumija ne szorítsa el a baba lábát, és ne csússzon le könnyen. Hálózsákból általában elég kettő. Ezeken kívül be kell szerezni egy babakádat vízhőmérővel és a fürdetéshez szükséges piperekellékekkel, hajkefét és körömollót – a gyógyászati segédeszközt árusító boltokban igen jó minőségűeket tartanak -, és rendkívül kis lyukú cumisüveget. A cumi vásárlása nem feltétlenül szükséges, de ha a beszerzése mellett döntesz, nem árt alaposan körülnézni. Semmiképp se vásárolj olyat, amire nincs ráírva, hogy BPA (Bisphenol A-t) mentes, és nem teszi lehetővé a fogak szabályos fejlődését. Az újszülötteknek készült – legalább 50 db eldobható, vagy mosható csomag – pelenka mellé érdemes sensitive (újszülötteknek készült) popsitörlőt választani. Textilpelenkából minimum 10 db-ot kell beszerezni a büfiztetéshez, illetve 5 nagyobb méretűt a pelenkázáshoz. Szükség van még 2-3 darab kifogóra (csuklyás baba törölközőre), mellszívóra, orrszívóra, anyatejnek tárolódobozra vagy zacskóra is.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória