31. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

31 hetes terhesség

Reflektorfényben a lábak! A terhesség utolsó időszakában különös gondot kell fordítani a lábszár pihentetésére, mert a bokák dagadása, a lábfájás és a visszerek kialakulása igen gyakori a terhesség vége felé. A visszerek a láb vénáinak gyengeségéből származnak. Ezek az erek szállítják vissza a vért a szív felé, ám munkájukat nehezíti, hogy a megnövekedett méh egyre nagyobb nyomással nehezedik rájuk. A lábdagadás szintén gyakori probléma: a kismamák több mint felénél előfordul, különösen a melegebb napokon, vagy ha sokat voltak talpon. Ez egy természetes, bár kellemetlen jelenség, azonban, ha a láb dagadása mellett az arc és a kéz is megduzzad, illetve a duzzanat nem csökken 24 órán belül, feltétlen értesíteni kell a szülésznőt, a szakorvost vagy a védőnőt. Ezek a tünetek ugyanis a veszélyes preeklampszia – egy eszméletvesztéssel járó rángógörcs előtti állapot – jelei lehetnek, amely a várandós nők 5-10 százalékát érinti. A preeklampszia duzzadásos tüneteit hirtelen súlynövekedés, fejfájás és látási zavarok kísérhetik. A magas vérnyomással jelentkező preeklampszia azért igen veszélyes, mert valódi eklampsziához vezethet: a végül kómához vezető görcsök az anya vagy a magzat életét is követelhetik.

31 hetes magzat

A rohamos növekedés lassulni kezd, ám az agy fejlődése lényegesen felgyorsul. Ekkorra az egyetlen létfontosságú szerv, amelynek még érésre van szüksége, a tüdő. A kiválasztás már teljes gőzzel működik: a magzat naponta mintegy fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe. A fejlődéséhez szükséges tápanyagokat a lepényi keringésen keresztül kapja meg, de már elkezdte nyeldekelni a magzatvizet, amely természetesen folyamatosan pótlódik és cserélődik. Az ultrahangos vizsgálat alkalmával a kezelőorvos ellenőrzi a magzatvíz mennyiségét. Ha túl sok van belőle – ezt polihidramnionnak hívják -, lehet, hogy a magzat nem nyel eleget, vagy valahol elzáródás található a gyomor-bélrendszerében. Ha túl kevés a magzatvíz mennyisége – ez az oligohidramnion -, elképzelhető, hogy a kicsi nem ürít megfelelően, ami a vesék és a húgyutak rendellenességét jelentheti.

Jó tudnod

Eljött az idő, hogy összepakold a “kórházi csomagot”. A 31. héten ez még kissé ijesztően hangzik, de jobb, ha minden együtt van, és nem hagyatkozol a boldog apuka ki-kihagyó emlékezetére. Készítsd össze a piperetáskád, amibe a tisztálkodási szerek mellé mindenképp tegyél extra vastag és hosszú egészségügyi betéteteket (legalább 20 db-ot) a szülés utáni vérzés miatt és papírülőkét a közös WC használatához. Létezik már praktikus, eldobható alsónemű is, ami jó szolgálatot tehet a szülés utáni bő vérzéses időszakban. Jó, ha a tusfürdő semleges illatú, mert a babának meg kell szoknia az édesanyja saját illatát éppen ezért a testápolót és a parfümöt is nyugodtan otthon lehet hagyni. Ne felejtsd el a törölközőket! Kell külön az intim testtájakhoz, zuhanyzáshoz és kézmosáshoz is. A hálóingek vagy pizsamák legyenek elől gombosak, ez a szoptatásnál praktikus, és jó, ha pamutból készültek. Tegyél be egy zsebes köntöst, pár meleg zoknit még nyáron is, és két pár papucsot – az egyik a zuhanyzáshoz kell. A szoptatós melltartók mellé érdemes beszerezni melltartóbetétet, hogy megvédjék az anyagot a tejcsorgástól. Pakolj be evőeszközt és poharat, bögrét egy kevés mosogatószerrel. Ez talán túlzásnak hangzik, de lehet, hogy el kell tölteni négy-öt napot a kórházban, és így egyszerűbb tisztán tartani őket. A szükséges okmányok is legyenek kéznél: a terhesgondozási kiskönyvet és a három hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot, illetve az apasági nyilatkozatot már most be lehet készíteni a pakkba, a személyi igazolványról és a TB-kártyáról pedig érdemes nem elfeledkezni, ha megindul a szülés. Ha az őssejt-levétel mellett döntöttetek, akkor a mintavételi csomagot is készítsd oda.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória