33. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

33 hetes terhesség

Ne csodálkozz, ha ekkor már semmi mást nem kívánsz jobban, mint hogy átugorva a fennmaradó hét hetet, a szülőszobában találd magad – akkor is, ha eddig kifejezetten szorongtál a szülés gondolatától. A 33. hét táján egyre gyakoribbak a láb görcsei, amelyek előszeretettel jelentkeznek éjszaka, amikor végre sikerült álomba merülnöd. Ha nem a görcsök, akkor a hasad, a baba éjjeli “házibulija” a hasadban, a hátfájás… Mégis, ha lepihensz, próbálj meg minél több időt tölteni a bal oldaladon. Ez a testhelyzet segíti elő leginkább az alsó végtagok és a magzat jó vérellátását, és az emésztést, a légzést is megkönnyíti. Ennek ellenére, ha a terhesség szövődménymentes, ne felejtsd el, hogy úgy fekhetsz, ahogy jólesik: akár háton, akár a hasadon. Igen, a megrögzött hason fekvők ekkorra bizonyára már felfedezték a szoptatós párna egy újabb áldásos tulajdonságát: stabil gyűrűt lehet kerekíteni belőle, melynek közepében kényelmesen elfér a pocak. A szoptatós párna remekül funkcionál éjszakai lábtámaszként is a terhesség előrehaladtával: oldaladon fekve a felső lábadat kitűnően megtámaszthatod vele, ezzel csökkentheted a csípőnél jelentkező fájdalmakat. Hasonló szolgálatot tehet a pocakod és a derekad megtámasztásánál is.

33 hetes magzat

A 33. hétre a magzatvíz mennyisége eléri a maximumát. A baba további növekedésével – mivel nem termelődik több magzatvíz -, a mozgásokat egyre gyakrabban lehet érezni, és egyre erőteljesebbnek tűnnek. A zsírszövet gyarapodásával az eddig áttetsző és sötétvörös bőrszín halvány rózsássá változik. A szülés előtti utolsó hetekben az idegrendszer többmilliárd idegsejtjének segítségével a magzat már tájékozódik a méhen belül. A szem érzékeny a fényre, a pupillák már tágulnak és szűkülnek, ezért a baba homályosan látja a körvonalakat. Befejeződik a tüdő érése is. A kicsi az újszülötthöz hasonlóan a nap nagy részét alvással tölti, sőt, már észlelhetők a gyors szemmozgások – az alvás REM-fázisa -, ami azt jelenti, hogy álmodik.

Jó tudnod

A láb görcsein leginkább a testedzés (torna, séta, jóga) segít: ha eddig nem nagyon mozogtál, a napi séta akkor is jót fog tenni. Növeld a kalcium-bevitelt akár az étkezéssel, akár tabletta, pezsgőtabletta vagy kapszula formájában. A legtöbb kalcium a tejtermékekben, a zöld levelű zöldségfélékben, a szójában és a búzacsírában található, illetve igen gazdag benne a narancs, az aszalt szilva és a mazsola is. A sétát összekötheted egy kis vásárolgatással is: ne feledd, az elkövetkező időszakban valószínűleg már túl fáradt leszel ahhoz, hogy bevásárlóutakra indulj, ezért érdemes most megvenni a nem romlandó élelmiszereket, illetve feltölteni a fagyasztót. Ezzel nem csak a pár napig “magányosan éldegélő” apukáról gondoskodhatsz, de jól fog jönni az előre elkészített és lefagyasztott étel számodra is, mert nem biztos, hogy lesz energiád főzni a hazatérés utáni első hetekben.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória