35. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

35 hetes terhesség

A méhboltozat ekkor már a szegycsont magasságában van, és ez megnehezítheti a légzést, különösen étkezés után. Jó hír viszont, hogy lassan itt az ideje, hogy a baba feje lesüllyedjen és rögzüljön a medencében. Ekkor a hasi tájék felszabadul a teher alól, ami “cserébe” a kismedencébe vándorol. Ennek következtében még gyakoribbá válik a vizelési inger, sőt, ha eddig még nem jelentkezett, most a vizeletcsepegés is észlelhetővé válhat. Noha a vasraktárak a terhesség alatt szinte minden esetben hiánnyal küszködnek, most újra kezdenek feltöltődni. Ennek az egyik oka, hogy az anyai szervezet felkészül a szülés alatt várható természetes vérvesztésre, a másik, hogy a magzati vértermelés – amely eddig a mama vasraktáraiból gazdálkodott – lelassul.

35 hetes magzat

A magzat erre a hétre elérheti a 2550 grammot, és még csak most kezd hízni igazán! A terhesség utolsó hónapjában a súlygyarapodás elérheti az egynegyed-egyharmad kilogrammot hetente. A zsír egyenletesen oszlik el a testén, de elsősorban a végtagokra és a vállak környékére rakódik le. A növekedéssel arányosan tovább szűkül a baba mozgástere, de az egyes mozgások intenzitása egyre nő. Az édesanya ekkor már jól ismeri a kicsi általános aktivitását, és ha nem is alkalmaz mozgásszámolási módszert – amelyből több fajta is létezik, a legelterjedtebb a 10 rúgás/mocorgás észlelése óránként -, figyelnie kell a változásokra. Fontos, hogy a mama értesítse a védőnőt vagy a kezelőorvost, ha a magzatmozgások gyengülnek, lényegesen ritkábbá válnak, vagy ha változás áll be a mozgás mintázatában.

Jó tudnod

A nyolcadik hónap vége felé egyre fáradtabb lehetsz, ezért ha eddig rendületlenül dolgoztál, most már megérdemled a pihenést. A CSED (régi nevén TGYÁS) a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. A terhes, illetve szülő nő 168 naptári napig veheti igénybe a CSED-et, azaz a csecsemőgondozási díjat. A CSED leghamarabb 28 nappal a szülés várható időpontja előtt igényelhető (a legkésőbbi kezdő időpont a szülés napja). Ha a gyermeket koraszülöttként egészségügyi intézetben ápolják, gondozzák, a szülő nő megszakíthatja és az igénybe nem vett részt a gyermeknek az intézetből történő elbocsátása után igénybe veheti a szülést követő egy éven belül.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória