36. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

36 hetes terhesség

Az utolsó hónapban különösen fontossá válik, hogy minél több időt szánj a pihenésre és olyan elfoglaltságokra, amelyek feltöltenek, hiszen mostantól kezdve sűrűsödnek kórházi programjaid is. A 36. héttől hetente kell részt venned terhesgondozásban , amikor is minden alkalommal megmérik a vérnyomásod, súlyod, meghallgatják a magzati szívhangot és tájékozódnak a magzatmozgásokról, illetve a végtagi ödémák képződéséről. Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is. (Ez legkésőbb a 37. terhességi hétig esedékes.) A vérkép információt ad a hemoglobin, hematokrit szintről, a fehérvérsejtszámról, a vvt indexről, és megtörténik a vörösvértest ellenanyagszűrés is. A vizeletvizsgálat során monitorozzák a cukor, aceton, genny, fehérje, üledék, urobilinogen szintet. Hüvelyi vizsgálat is történik, amit a szakorvos vagy szülésznő megítélése szerinti gyakorisággal kell ismételni a szülés kezdetéig a kismama panaszai és tünetei alapján. A legtöbb esetben szintén hetente végzik a kardiotokogramos vizsgálatot – a CTG-t, amely a magzat szívhangjait, mozgását és a méh tónusát detektálja. A protokoll szerint a 38. héttől végzik, előfordulhat azonban, hogy az orvos, szülésznő döntése alapján már hamarabb el kell kezdeni a kismamánál.

Ha még eddig nem döntöttél az őssejtlevételről, akkor lassan érdemes. Hogy biztos lehess benne, nálad lesz a mintavételi készlet, a 36. terhességi hétig javasolják a szolgáltatás megrendelését.

36 hetes magzat

A zsír lerakódása az arcot sem kerüli el, sőt, a szopásban segédkező izmok erőteljes fejlődése szintén segít abban, hogy a baba arca elnyerje végleges formáját. Érdekes, hogy az arc berendezése több emlős fajnál is hasonlóan épül fel: a nagy szemek, a húsos orca és az apró száj mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy anyai ösztönöket mozgósítsanak – na nem csak az édesanyában, hanem az egész rokonságban. A csontok ekkorra már erősek, de még elég lágyak ahhoz, hogy deformálódni tudjanak a szülés során a szülőcsatornában. Gyakori, hogy az újszülött feje csúcsos vagy tojás alakú, de nem kell megijedni: pár nap elteltével visszanyeri majd eredeti formáját.

Jó tudnod

Mivel elég elfoglalt leszel a következő pár hónapban, kényeztesd magad a számodra legkellemesebb időtöltési lehetőségekkel. Találkozz a barátaiddal – a baba születése után úgyis el fogsz tűnni a szemük elől egy időre -, és tölts minél több időt a családdal. Ha a hólyagod kapacitása még bírja, menj színházba, moziba vagy hangversenyre, ez utóbbi különös ajándék a baba számára. Ha fáradtnak érzed magad, akkor is folytasd a rendszeres mozgást: mindennap mozdulj ki otthonról, és sétálj legalább egy fél órát, ám most már ne kalandozz el túl messzire. Ne feledd, elérkeztél az utolsó négy héthez, aminek a végén mindennek készen kell állnia a kis jövevény fogadására. Megvan minden, amire szükségetek lesz? Készen áll a babaszoba és a babakelengye? Mindennel felkészültél a kórházi és az otthon töltött napokra?

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória