38. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

38 hetes terhesség

Előfordulhat, hogy egy vastag, barnás képződmény, a nyákdugó távozik a szülés előtt akár egy-két héttel, akár napokkal vagy közvetlenül a szülés megindulásakor, de van, aki egyáltalán nem tapasztalja ezt. A nyákdugó a terhesség ideje alatt a méhszáj előtt helyezkedik el, és az a feladata, hogy megvédje a magzatot a fertőzések ellen. Amikor a méhszáj lazulni és vékonyodni kezd, a dugó – ami gyakran csak erős folyásként észlelhető – leválik, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a szülés hamarosan megindul. Fontos, hogy figyeld a magzat mozgását, és ha változás áll be az eddigi mintázatban, értesítsd a védőnőt, a szülésznőt vagy a kezelőorvost.

38 hetes magzat

A magzat belei tekintélyes mennyiségű mekóniumot, sötétzöld színű, kenőcsös anyagot, amelyet a májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo alkot. A mekónium általában a szülést követő pár órában ürül, ám ha a szülés elhúzódik, ez megtörténhet, mielőtt a baba világra jönne. Ha a magzat fiú, a 38. hétre a herék megérkeztek a hasüregből a herezacskóba ha lány, a nagyajkak teljesen kifejlődtek. A súlygyarapodás tovább folytatódik – elérheti a napi 28 grammot -, de az édesanya súlya ekkor már stagnál, vagy csökkenni kezd. A baba fejének és hasának a kerülete nagyjából azonos. A magzatmáz ekkorra már eltűnik a bőr felszínéről, esetleg az ízületek környékén maradhat meg foltokban.

Jó tudnod

Ha minden a terv szerint alakul, maximum pár hét, és már a karjaidban tarthatod a kicsit. Ma már nem kizárólag fekvő pozícióban lehet világra hozni a babát, de ezt nem a szülőszobában kell először felvetned a választott szülésznődnek vagy orvosodnak: gondold át a lehetőségeket, ha idegenkedsz a fekvéstől. Van, akinek kényelmesebb az oldalán feküdni – ekkor a kismama a felül lévő lábába kapaszkodik, miközben összehúzódásai vannak -, illetve sok nő választja a természetesebb félig ülő vagy guggoló helyzetet. Beszéld meg a szülésznővel vagy orvossal, hogy van-e lehetőséged választani a pozitúrák közül.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória