40. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

40 hetes terhesség

Végére értél ennek a csodálatos utazásnak. Ha még nem élted át a szülés élményét, valószínűleg rengetegszer képzelted el, milyen lesz. Mindenkinek más – bár abban a nők nagy része egyetért, hogy a világ legszebb érzése -, de van három fázis, ami senkinél nem hiányozhat. Az első fázis főszereplői a tágulás és a fájások. Noha a legtöbb film bemutatása alapján a szülés folyamatának megindulása a magzatvíz látványos elfolyásával kezdődik, valójában ez nem túl gyakori: a szülés akkor kezdődik, amikor az összehúzódások rendszeressé válnak, és mind gyakoriságuk, mind erősségük nő. A kitolási szakaszt egy viszonylag rövid – 1-2 órás – átmeneti fázis előzi meg, amely alatt az összehúzódások szinte egymást követik. Ezek a fájások nem erősebbek, csak sűrűbbek a többinél, alig 2-3 perc telik el köztük. Ez a szülés legkellemetlenebb szakasza: nagyon sok nő él át remegést, erős émelygést, hányást, de talán vigasztaló, hogy nem tart sokáig, és a végére a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik. A kitolási szakasz általában már jóval kellemesebb élmény: a kismama úgy érzi, a magzat kitolásával aktív szereplőjévé válik a történéseknek. Az összehúzódások gyakorisága csökken, és a fájás minősége is változik. A szülő nő hamar ráérez, mikor kell nyomnia, és hogyan vegye a levegőt annak érdekében, hogy minél hatékonyabban haladjon előre a kicsi a szülőcsatornában. Ha nem érezné eléggé a nyomások szükségét, a szülésznő segít neki a kellő időben. Ha gátmetszésre van szükség – ami manapság már nem rutinszerű -, az ennek a szakasznak a végén történik, szinte csak egy-két perccel korábban annál, hogy a baba világra jön. Valószínű, hogy az újdonsült édesanya számára a kicsi megszületése után már semmi nem számít, de hátravan még egy fázis, a lepényi szak. Az újszülött világra jövetelét követő egy órában pár enyhe nyomás hatására “megszületik” a méhlepény is, amelynek gondos vizsgálata elengedhetetlen része a biztonságos szülésnek.

40 hetes magzat

40 hét – vagy 10 holdhónap, ahogy réges-rég számolták – elteltével a magzat megérett a méhen kívüli életre, noha jó tudni, hogy a kismamáknak nem több mint 5%-a kerül a szülőszobába a kiírt időpontban. Különösen az első terhesség esetén fordul elő, hogy a baba akár két héttel is tovább lebzsel a méhben – teljesen érthető módon. Ha a szülés nem következne be a 40. héten – azaz túlhordási szakaszba lép – , a magzat súlya tovább gyarapszik, a haja és a körme tovább nő, illetve – magzatmáz hiányában – a bőre egyre ráncosabb lesz, pont olyan, mint a miénk egy kiadós fürdés után. Az újszülött átlagos méretei: 3500 gramm és 48-51 cm, bár az egyéni változatosság igen nagy: ez nemcsak a méretekre, de a küllemre is igaz. Noha minden édesanyának a saját gyermeke a legszebb, azért senki ne ijedjen meg, ha a baba egy kicsit máshogy néz ki, mint a képeken: a kicsi vérrel és gyakran magzatmázzal borítva születik meg, a feje deformált lehet, és a bőrön különböző elváltozások – száraz foltok, kiütések – jelentkezhetnek. Ez mind teljesen normális. Az anyai hormonoknak köszönhetően a baba nemi szervei – fiúknál a here, lányoknál a nagyajkak – gyakran megnagyobbodnak, de a születés után pár nappal elnyerik valódi méretüket.

Jó tudnod

Ha erős a gyanúd, hogy a fájások ezúttal tényleg a baba megszületésével végződnek, kezdd el mérni az összehúzódások hosszát és gyakoriságát. Az ezekre vonatkozó kérdéseket úgyis neked szegezik – lehetőség szerint még mielőtt levegőt vennél a kórházban -, ezért jobb, ha felkészülsz a válaszokkal. Vedd a kezedbe a telefonod, és mérd meg a fájás időtartamát attól a pillanattól kezdve, amikor elindul, addig, amíg véget nem ér. Jegyezd fel, meddig tartott, majd újból kezdd el mérni az időt: figyeld meg, hány perc telik el a következő fájás kezdetéig. Ezek után elég azokra az összehúzódásokra koncentrálnod, amelyek érzésed szerint változtak akár időtartamukat, akár gyakoriságukat vagy erősségüket tekintve, de fontos, hogy ne legyél izgatott a fájások miatt, és próbáld meg elterelni róluk a figyelmed. Készítsd fel a partnered arra, hogy a kitolást megelőző átmeneti fázisban különösen nagy szükséged lesz rá. Már a puszta jelenléte is sokat segít, de még jobb, ha hideg, nedves ruhával törölgeti az arcod és a nyakad, vagy masszírozza a derekadat, fogja a kezedet.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória