5. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

5 hetes terhesség

A terhesség ténye kezd egyértelművé válni, és ez az ún. terhességi tünetekben is megmutatkozik: a terhesség jeleként farkaséhség és az émelygés akár napi rendszerességgel válthatja egymást. A legendás terhességi rosszullét ekkor már a nap bármelyik részében jelentkezhet. A mellek kifejezetten érzékennyé válnak, ahogy a tejtermelésért felelős mirigyek száma megsokszorozódik, de három hét elteltével ez az érzés mérséklődik.

5 hetes magzat

Az 5. héten már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adnak. Célszerű a reggeli első vizeletből venni a mintát, mert ez tartalmaz legtöbbet a terhességi hormonból, a hCG-ből.

Megkezdődik a szív és a primitív keringési rendszer kialakulása: a hét végére már felismerhetőek az erek kezdeményei és a vér első alakos elemei. A keringési rendszer lesz az első, amely önálló működésbe kezd az embrióban.

A végleges csíralemezek kialakulása után egy lényeges fejlődési mozzanat az idegrendszer telepének elkülönülése az ektodermától. Az ún. velőlemez az embrió elülső végén már eleve szélesebb, ebből fog kifejlődni az agy.

5 hetes magzat 5 hetes terhesség

Jó tudnod

Ha nem mutatkozik kifejezett undor bizonyos ételek iránt, akkor is van pár olyan élelmiszer, amelyet tanácsos elkerülni: ilyenek a lágy sajtok – a camembert, a brie, a kék sajtok, a kecskesajt vagy a feta, a nyers vagy félig elkészített húsok és halak – többek közt a virsli vagy a löncshúsok, a nyers tojás vagy az azt tartalmazó édességek, mint a fagylalt, a tiramisu és a gyümölcshabok, illetve a pástétomok.

A terhesség alatt – és ez különösen igaz az első trimeszterre -, a kismama nagyon aluszékonnyá válhat. A szervezet megköveteli magának a pihenést, hiszen sokkal nagyobb teher hárul rá, ennek ellenére nem kell lemondani a kávéról. Egy több ezer terhes nőt vizsgáló kutatás eredménye szerint napi 1-2 csésze nem túl erős kávé semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória