Terhesség

10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Még a tudósok is viszonylag keveset tudnak erről a lenyűgöző szervről, ennek ellenére összegyűjtöttünk néhány olyan tényt, amit már sikerült bizonyítaniuk.
2017. Augusztus 01.

10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) néhány éve egy chipes vizsgálattal próbált meg többet megtudni erről a rejtélyes szervről, mely amellett, hogy hormonokat termel és táplálékot nyújt a magzatnak, védelmi funkcióval is rendelkezik. Ellenanyagot termel a babához érkező vírusok és baktériumok kivédésére. Az imént említett kutatás célja az volt, hogy jobban megértsék, hogyan működnek a baba és anya közötti szállító folyamatok, az eredmények azonban egyelőre még váratnak magukra.

A méhlepény egy olyan fantasztikus szerv, mely teljesen egyedi és megismételhetetlen minden egyes terhesség esetén. Habár még mindig nagyon keveset tudunk róla, van néhány dolog, amire a tudósok bizonyítékot szereztek – ezeket gyűjtöttük most csokorba.

1. Az anya vérének 20%-a halad keresztül a placentán percenként.

2. A méhlepény olyan hormonokat termel, melyek serkentik a vérsejtek képződését, valamint az anyagcserét, melyek a terhesség fennmaradását és a magzat fejlődését támogatják a terhesség elején…

3. …sőt, azokat a hormonokat is neki köszönhetjük, melyek a tejbelövellés kezdetét jelzik a várandósság végén.

4. Egypetéjű ikrek esetén előfordulhat, hogy a babák egyetlen placentán osztoznak. Ez attól függ, hogy megtermékenyített petesejt mikor válik ketté. Ha a méhlepény létrejötte után, akkor egyetlen placenta fogja ellátni a két magzatot (persze, ettől függetlenül külön-külön köldökzsinórjuk lesz). Ha pedig a méhlepény kialakulása előtt osztódik a petesejt, úgy a két kis embrió saját placentát kap.

5. A méhlepény a babával együtt növekszik. Mire a kisbabád megszületik, 16-23 centi széles és 2,5-3 centi vastag is lehet, súlyra pedig akár 1,3 kilogrammot is nyomhat.

6. Mivel a placenta a babával azonos géneket hordoz, ezért az orvosok szerint előre jelezheti az autizmus, bizonyos genetikai betegségek, a koraszülés és a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás) kialakulását.

7. Tudtad, hogy a baba megszülése után még közelről sincs vége a bulinak? Nos, igen, a kicsi világrajötte után további 5-20 percig is eltarthat, mire megszületik maga a méhlepény is.

8. Habár már évezredekkel ezelőtt voltak, akik esküdtek a méhlepény elfogyasztásának jótékony hatásaira, a mai napig nincs ezekre semmilyen tudományos bizonyíték. Sőt egy tanulmány szerint nem igaz, hogy meg lehet előzni vele a depressziót, vagy hogy az elfogyasztása a kávéhoz hasonlóan élénkítene.

9. A méhlepényt behálózó kapillárisok összesített hossza 51,5 km.

10. Az emberi test számtalan csökevényes szervvel vagy olyan testrésszel rendelkezik, melynek egykor volt szerepe, mára azonban elvesztette funkcióját (ilyen például a féregnyúlvány vagy a bölcsességfog). A placenta mind közül az egyetlen olyan szerv, mely gyakorlatilag képes megsemmisíteni önmagát, miután már nincs szükség rá.

Kapcsolódó cikkeink: