Terhesség

10 meglepő tény a negyedik trimeszterből

Azok a változások, amelyek a szülés után történnek a testeddel, ugyanolyan meglepőek lehetnek, mint a terhesség alattiak. A baba születése után a szervezeted elkezdi visszafordítani a terhességi hatásokat, miközben felkészül az újszülött táplálására.
2021. December 08.
10 meglepő tény a negyedik trimeszterből, ami a testeddel történik (Fotó: Getty Images)

Néhány érdekes tény ebből az időszakból.

1. Közvetlenül a babaszületése után várhatóan még mindig várandósnak, nagyjából a 20. terhességi hétben lévőnek tűnhetsz. Valójában két hét szükséges ahhoz, hogy a méhed eléggé összehúzódjon ahhoz, hogy ismét elférjen a medencédben, és hat hét, amire ismét a terhesség előtti méretűre húzódik vissza.

2. Ahogy a méh visszahúzódik, az esetleges utófájdalmak olyan erősek lehetnek, mint a mérsékeltebb szülési fájdalmak. Lehetséges, hogy a baba szoptatásakor tapasztalod inkább ezt, mert a szoptatás elősegíti az összehúzódásokat.

3. Nagyjából 3 napba telik, amire az anyatej megérkezik, ezt megelőzően a mellek az úgynevezett kolosztrumot termelik, ami fehérjét biztosít a babának, és segíti az immunitás erősödését az első napokban.

4. Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel hoztad világra a babát, a szülés után tapasztalhatsz némi vérzést, amit gyermekágyi folyásnak, lochianak neveznek. Ennek az oka az, hogy a szülés után a szervezeted megszabadul a méhnyálkahártyától, de származhat a vérzés a méhlepény után maradt sebből is.

5. A hasizmod több hétig puha maradhat – elvégre 9 hónapig kellett nyúlnia, hogy a növekvő baba elférjen.

6. Nagyjából két hétbe telik, amíg a szervezet megszabadul a várandósság alatt felvett extra folyadéktól. Ettől izzadás útján és vizeletürítéssel fogsz megszabadulni. A veséid keményen dolgoznak, hogy a felesleges folyadékot kiszűrjék, és ha sok vizet iszol, az segítheti a munkájukat.

7. Ha hüvelyi szülésed volt, nagyjából egy hétnek kell eltelnie, amire a zúzódások és duzzanatok visszahúzódnak. Addig is a hideg borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmat.

8. Ha császármetszéssel hoztad világra a babát, hat hétbe telhet, amíg a sebed és a körülötte lévő szövetek begyógyulnak. Ezért javasolják például azt, hogy ebben az időszakban ne emelj nehezet vagy ne vezess.

9. Egy rövid időre elveszítheted az uralmadat a hólyagod felett. Ez normális dolog, és néhány napon belül javulnia kell. A medencefenék tornájával segítheted a vizeletcsepegés megelőzését.

10. A szülés után tapasztalhatsz székrekedést, aminek az oka lehet az, hogy a szervezet folyadékszintjének helyre kell állnia. Ennek nem tesz jót az sem, hogy az étkezések és a folyadékfogyasztás hajlamos elcsúszni a baba érkezése után. Igyál sok folyadékot, és próbálj meg napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hogy ezzel több rostot vigyél be a szervezetedbe, és elősegítsd a bélmozgást.

Forrás: babycentre.co.uk