Terhesség

A 4 legnagyobb tévhit a köldökzsinórvér őssejtekről

Annak ellenére, hogy az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantáció óta több mint 36 000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra, és ez a szám évente kb. négyezerrel emelkedik, még mindig sok tévhit kering a témáról.
2016. November 08.

Dr. Száraz Leonóra, a KRIO Intézet tudományos igazgatója most segít tisztázni az őssejtek gyűjtésével, felhasználásával és tárolásával kapcsolatos félreértéseket, és felfedi az őssejtek valódi értékét.

1. tévhit: A köldökzsinórvér gyűjtésekor a köldökzsinórt azonnal el kell vágni, pedig ez a vér még a babába folyna

A köldökzsinórvért valóban csak pulzáló köldökzsinórból lehet gyűjteni, de a gyűjtést nem kell a baba születése után azonnal elkezdeni, hiszen a vér pulzálása még hosszú ideig tart. A gyűjtést végző orvos vagy szülésznő megvárja a baba felsírását, az első légvételeket. Ekkor a gyűjtés már nem befolyásolja károsan sem a baba, sem pedig a mama egészségét, hiszen a vér gyűjtése a méh faláról leváló placentából és a köldökzsinórból történik fájdalommentesen.

2. tévhit: A köldökzsinór őssejteket nem lehet hosszú ideig tárolni

A – 180 oC körüli hőmérsékleten, azaz mélyfagyasztott állapotban történő tárolás során a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy gyakorlatilag nem öregszenek, így korlátlan ideig megőrizhetők, akár minket is túlélhetnek. A legöregebb köldökzsinórvér – amellyel sikeres transzplantáció történt – 24 év mélyfagyasztva tárolás után került felhasználásra.

3. tévhit: Itthon nem kerülnek felhasználásra a köldökzsinórvérek

Magyarországon 2001 óta rendszeresen végeznek köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt. Napjainkban mintegy 80 féle betegség kezelésénél alkalmazzák, rutinszerű a felhasználásuk a vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (pl.: leukémiák, anémiák), egyes immunhiányos betegségek, valamint anyagcserezavarok kezelésében. Hazánkban jelenleg öt őssejt-transzplantációs cetrum működik, ahol évente kb. 10 köldökzsinórvér transzplantáció történik gyermekek gyógyítására.

4. tévhit: Csak gyerekeknél lehet felhasználni a születéskor gyűjtött őssejteket

Bár Magyarországon valóban csak gyermekek vérképzőszervi rendellenességei, immunhiányos betegségei kezelhetők köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel, de a nagyvilágban 2006 óta évente több felnőttet transzplantálnak köldökzsinórvérrel, mint gyermeket. A minta felnőtteknél való felhasználhatóságát tulajdonképpen az határozza meg, hogy milyen térfogatú, pontosabban milyen magvas sejtszámú az eltárolt köldökzsinórvér. Egy átlagos térfogatú 85-90 ml-es minta, már annyi magvas sejtszámot tartalmaz, hogy elegendő egy kb. 50 kg-os felnőtt kezelésére is. Nagyobb testtömeg esetén pedig arra is van lehetőség, hogy a köldökzsinórvér mintákat a szöveti összeférhetőség alapján párba állítsák egymással, és így növeljék meg a minta mennyiségét. Így a levett minta saját részre akár felnőtt korban is felhasználható lehet.

+ 1 tévhit: A szolgáltatás túl drága

Talán a legnagyobb tévhit az őssejttárolással kapcsolatban, hogy túl magas a szolgáltatás ára. Azonban, ahogy a KRIO Családi Őssejtbank akciós csomagajánlatait áttekintjük, meggyőződhetünk róla, hogy már egy babakocsi áráért gondoskodhatunk születendő gyermekünk őssejtjeinek megőrzéséről.

A 4 legnagyobb tévhit a köldökzsinórvér őssejtekről

Válaszolja meg kérdésünket és nyerjen egy 10 éves tárolási idejű köldökzsinórvér csomagot!