Terhesség

A ftalátok veszélyeztetik a fiú magzatok fejlődését, de a lányokét nem

A terhesség alatti káros vegyi anyagoknak való kitettség veszélyezteti a fiú magzatok fejlődését egy új kutatás szerint.
2023. Szeptember 18.
terhes kismama hasára rajzolnak
Kép: Getty Images

Már számos tanulmány kimutatta, hogy a műanyagokban található úgy nevezett örök vegyi anyagok (PFAS) növelik az allergia, az asztma, a rák és májbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a termékenységre is negatív a hatásuk. Egy új kutatás szerint a ftalátoknak való kitettség problémákat okozhat a fiú magzatoknál – írja a Medical Daily.

Miben találhatók ftalátok?

A ftalátok olyan vegyi anyagok, amelyeket a műanyagok rugalmasságának javítására használnak. Oldószerként is használják olyan termékek gyártásánál, mint a vinyl padlóburkolatok, mosószerek, pelenkák, szappanok, samponok.

A fiú magzatokra hatnak, a lányokra nem

A NeuroToxicology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a az anyaméhben való ftalát kitettség befolyásolja a kisfiúk érzelmi és viselkedési fejlődését.

A kutatók a terhességük 11-18. hetében lévő nők vizeletmintáit elemezték. A mintákat ftalát melléktermékekre (DEHP, DiNP és MBzBP) tesztelték. Később megvizsgálták a résztvevők gyerekeinek fejlődését kétéves korukban, és azt találták, hogy az első trimeszterben a DEHP vegyi anyagoknak magasabb mértékben kitett fiúk alacsonyabb pontszámokat értek el a személyes és szociális fejlődési méréseken, amelyek a másokkal való interakcióra és kommunikációra való képességüket jelzik. Az érzelmi reaktivitás, a szorongás és a depresszió terén elért pontszámaik szintén alacsonyak voltak. A tesztek a lányok fejlődésében nem mutattak különbséget.

„Tanulmányunk kiegészíti azt az egyre bővülő bizonyítékhalmazt, amely rávilágít arra, hogy nagyobb környezettudatosságra és a terhesség alatti káros vegyi anyagoknak való kitettség minimalizálására van szükség” – mondta a lapnak Liron Cohen-Eliraz, a tanulmány vezető szerzője