Terhesség

A június előtt született gyerek nem számít

Csak azon gyermekek után jár a megemelt összeg, akik 2019. júniusa után születnek, így több ezer család nem kapja meg a 3 millió forintot.
2019. Június 17.
A június előtt született gyerek nem számít

A Családvédelmi Akcióterv keretében az állam egy meghatározott összeget elenged a családok jelzáloghiteléből, ha azt kérelmezik. A jogszabály szerint 2018 óta a harmadik gyerek után 1 millió forint elengedését lehet kérelmezni, de a Családvédelmi Akcióterv keretében idén júliustól már a második gyerek után is igényelhető kedvezmény, a harmadik után pedig már 4 millió forinttal lehet csökkenteni a jelzáloghitelt.

A mfor.hu szerint a tavasszal megjelent – de csak júliustól hatályos – jogszabály szerint a három vagy többgyermekes családok, akik megfelelnek az új rendelkezésben foglaltaknak, de már igénybe vették a támogatást, vagy már benyújtották a kérelmüket, nem jogosultak a különbözetre, tehát az 1 és a 4 millió forint közötti összegre. Azok viszont számíthattak erre a márciusi kormányrendelet alapján, akik még nem adták be a kérelmüket. Ezt sok diszrkiminációnak tartja. A szaktárcához fordultak, de a tárca nem lépett.

Az Emmi jogszabályi pontosítást adott ki a hatályba lépés előtt, ebben egyértelműsítették, hogy csak azon gyermekek után jár a megemelt összeg, akik 2019. júniusa után születnek. Azokra a kérelmekre is kiterjed a nagyobb összeget jelentő kedvezmény, amelyeket július előtt nyújtottak be, a várandóság időszakában, de feltétel, hogy a baba a rendelet hatályba lépése után szülessen meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu