Terhesség

A köldökzsinórvér-őssejtek jellemzői

A köldökzsinórvér-őssejtek felhasználhatók azok tulajdonosánál, családtagoknál vagy akár nem rokonnál is. A köldökzsinórvér-őssejteket nagyobb eséllyel fogadja be a beteg szervezete, még akkor is, ha nem teljes a szöveti egyezés.
2013. November 20.

Egyszerűen nagyszerű forrás

Milyen előnyöket nyújtanak a köldökzsinórvérből nyert őssejtek a csontvelőből kinyertekhez képest? A kutatások jelenlegi állása szerint a köldökzsinórvér őssejtjei számos előnnyel rendelkeznek a csontvelőből kinyertekhez képest. Ha másért nem, azért, mert a köldökzsinórvérből a szüléskor jóval könnyebb őssejtet nyerni, mint a csontvelőből. A köldökzsinórvér gyűjtése teljesen fájdalom- és kockázatmentes eljárás. Nem jár veszteséggel sem az újszülött, sem az édesanya részére. Ha nem gondoskodnának a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzéséről, orvosi hulladékként megsemmisítésre kerülnének.

Kilökődési kockázatok

Az őssejtek átültetésének a sikere függ attól, hogy a beteg szervezete befogadja-e őket. Ez a szöveti összeférhetőségtől (HLA-génektől) függ. Nem megfelelő (HLA) egyezőség esetén a beteg szervezete kilöki magából a beültetett sejteket. Továbbá az őssejtek átültetésének a sikere függ attól is, hogy a transzplantált sejtek elfogadják-e a beteg szervezetet. Ugyanis a beültetett sejtek is megtámadhatják a beteg szöveteit, aminek a következménye a graft versus host (GVH) betegség.

A köldökzsinórvér őssejtjeinek beültetésekor a szöveti összeférhetőség kisebb eltérései tolerálhatók, ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel alkalmazhatók más személy gyógyításában is. Mindamellett kisebb arányban lép föl a GVH betegség, mint a csontvelő őssejtjei esetében. Ennek egyik valószínű magyarázata, hogy a köldökzsinórvérben lévő immunsejtek még éretlenek, és ezért kisebb az esélye annak, hogy megtámadják a gazdaszervezetet, azaz a beteget. Egy 2000-ben végzett vizsgálat szerint azok a gyerekek, akik közeli rokonuk köldökzsinórvérét kapták, 59 százalékkal kevesebbszer betegedtek meg a GVH betegségben, mint azok, akiket csontvelő-beültetéssel kezeltek.

Sok múlhat a gyorsaságon

A köldökzsinórvér alkalmazása esetén sokkal könnyebben és gyorsabban elérhetők a beültetendő vérképző őssejtek, mint csontvelő gyűjtéskor.

Az USA-ban évente mintegy 30 ezer olyan betegséget diagnosztizálnak, amely csontvelő-átültetéssel kezelhető. Ezen betegek mintegy 25 százalékának él olyan rokona, aki a szöveti egyezőség szempontjából mint lehetséges csontvelődonor számításba jöhet. Az idegen donor megtalálása a nemzeti és nemzetközi csontvelődonor-nyilvántartó rendszer segítségével hónapokba telhet. Átlagosan a betegek felének sikerül donort találni négy hónap alatt. Gyakran még ennél is nehezebb a megfelelő őssejtdonor megkeresése a nemzetiségek, kisebbségek és ritka szöveti tulajdonságokkal bíró betegek részére.

Köldökzsinórvér-tárolással a betegek nagyobb arányban és időben juthatnak a kezeléshez. Az őssejtbanknál tárolt köldökzsinórvér-őssejtek hozzáférhetősége sokkal könnyebb és gyorsabb, és éppen ezért életet menthet olyan súlyos leukémiában, anémiában szenvedő vagy sérült immunrendszerű betegeknél, akiknek másképp lehetetlen lenne azonnal megfelelő donort találni.

Természetesen a köldökzsinórvér-őssejtek tulajdonosa esetén nem kell donort keresni, mert a sejtek azonnal hozzáférhetők.

Életképesség

A köldökzsinórvérből származó őssejtek előnye, hogy gyakorlatilag “újszülött korúak”, és nem találkoztak még az emberi szervezetet naponta érő káros környezeti hatásokkal, ami a transzplantáció sikerességét nagy mértében befolyásolja.Vizsgálati eredmények szerint a köldökzsinórvér őssejtjei nagyobb mértékben képesek új vérsejteket termelni, mint a csontvelő sejtjei. Egységnyi köldökzsinórvérben majdnem tízszer annyi vérképző sejt található, mint a csontvelőben. Ez a tény azt látszik alátámasztani, hogy a köldökzsinórvér őssejtjeiből kevesebb is elegendő lehet egy sikeres beültetéshez.

Forrás: HáziPatika.com