Terhesség

A kórházak érdeke a több császármetszés

Néhány nagy amerikai biztosítótársaság kampányt indított a 39. hét előtt végzett szülésindítás és a programozott császármetszés ellen.
2012. Július 24.

„Kényelmetlen? Itt nyom, ott nyom? Nem tudsz tőle jól aludni? Túl nagy lesz a pocakod? Vegyük ki!”Egyáltalán nem ritka az Egyesült Államokban, hogy minden egészségügyi indok nélkül már akár a terhesség 37. hetében megindítják a szülést, vagy császármetszést végeznek. Egyre erősödik ez a tendencia, annak ellenére, hogy a terminus előtt indított szülés és császármetszés igen kockázatos művelet. Az Egyesült Államokban jelenleg a császármetszés a leggyakrabban végzett műtét. (Ma már minden harmadik szülés császármetszéssel végződik.) Ennek egyik oka, hogy egyre gyakoribb a korai szülésindítás. Az indításra, műtétre a terhesség egyre korábbi szakaszában kerül sor, így egyre nagyobb a további beavatkozások kockázata, és a babák egyre sérülékenyebbek.

A biztosító bekeményít

Egy átlagos császármetszés 24 300 dollárba, míg a sima szülés 15 200 dollárba kerül. A biztosítótársaságok – hiszen az ő pénzük forog kockán – felfigyeltek az emelkedő költségekre. Az Aetna, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb biztosítótársasága nagyon egyszerű megoldást talált: a császármetszés és a hüvelyi szülés árát közel egyenlő összegben határozza meg. Így megszűnik a kórház anyagi érdekeltsége. A Cigna is hasonló intézkedéseket hozott, ráadásul bónuszpontokat ígért azoknak a kórházaknak, amelyek csökkentik a 39. hét előtti szülésindítások vagy császármetszések arányát. A biztosítók az anyák számára is készítenek felvilágosító oktatóanyagokat és filmeket.

– Először azt mondtuk, rendben, indítsuk pár nappal a 39. hét betöltése után! – mondja Eliot Main, a California Pacific Medical Center szülész-nőgyógyász főorvosa. – Aztán azt, hogy próbáljuk a 38. héten, aztán a 37.-en. Évről évre haladtunk visszafelé…

Több oka van annak, hogy emelkedik a császármetszések aránya és a szülésindítások száma. A nők ma idősebb korukban szülnek, az orvosok és a páciensek keresik a kényelmes megoldást, és a biztosítótársaságok is többet fizetnek a beavatkozásokért. Miközben – tévesen – azt gondoljuk, hogy a császármetszés a hüvelyi szülés biztonságos alternatívája.

Mindent a kényelemért?

– Az egyén és a társadalom is a kényelemre törekszik – mondja Patricia Stephenson szülész, a Cigna munkatársa. – Ha egy pici probléma merül fel a terhességgel kapcsolatban, vagy ha már kényelmetlenséggel jár az anya számára, azt mondjuk: Persze! Miért ne? Fejezzük be! Vagy: Vegyük ki a babát!

A szülésindítás vagy a császármetszés természetesen indokolt lehet, ha veszélybe kerül az anya és/vagy a baba egészsége. A császár elkerülhetetlen például harántfekvés vagy elöl fekvő lepény esetén, vagy ha az anya magas vérnyomással küzd. Ám ezek az esetek nem fedik le a 33 százalékos császárarányt, és azt sem igazolják, hogy a szülésindítások száma indokoltan nőtt két évtized alatt a duplájára.

Civil kurázsi

A San Diegó-i Jill Arnold orvosa kijelentette: túl nagy a baba, időzített császármetszéssel kell majd világra hoznia. A vajúdás megindult a műtét időpontja előtt, Jill minden komplikáció nélkül megszülte a kis Maggie-t, majd két év múlva egy független szülőotthonban Mollyt. Mivel nagyon sok hasonló történetet hallott, létrehozta a The Unnecesarean című weboldalt, ahol az érintett szülők közzétehetik a történetüket.

– Az orvosok rengeteg anyát terelgetnek különböző indokokkal az indított szülés vagy a tervezett császár felé. De ha alaposan megvizsgáljuk, kiderül, hogy nincs is a háttérben egészségügyi ok – mondja Jill.

Az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a 39. hét előtt indított szülés veszélyezteti a magzatot. A 38. héten kétszeres, a 37. héten négyszeres a megszületés utáni komplikációk (többek között a légzési zavar, a fertőzés) kockázata.

Az indítás ráadásul hosszabb és fájdalmasabb vajúdáshoz vezet, és sokkal több beavatkozás válik szükségessé, mint a természetesen indult szülések esetében. A statisztikák azt is igazolják, hogy kétszer annyi indított szülés végződik császármetszéssel, mint természetesen indult szülés.

A szintén civil Leapfrog Group felmérése szerint a 39. hét előtt elvégzett császármetszések vagy indított szülések 14 százalékára minden orvosi indok nélkül került sor az elmúlt évben.

Szervezhető munkarend kontra egészséges baba?

A biztosítótársaságok szakemberi szeretnék mielőbb tisztán látni, hogy mi motiválja az orvosokat abban, hogy megindítsák a szülést, vagy idő előtt császármetszést végezzenek. A császármetszés nemcsak jobban fizet, hanem még kényelmesebbé is teszi az orvosok életét. Könnyebb kialakítani a munkarendet, ha programozott szülések és műtétek időpontjai kerülnek a naptárba. Ráadásul biztos, hogy ilyenkor kéznél van a gyerekorvos, aki szintén fölveszi a honoráriumot. Szeretnék elkerülni a műhibapereket, úgy gondolják, jobb, ha biztosra mennek. Ebből következik, hogy sok intézmény elzárkózik a császármetszés utáni hüvelyi szülés lehetőségétől is.

És itthon?

Itthon még nem harapózott el a „kényelmetlen már, vegyük ki!” hozzáállás a kismamák körében, bár egyre többen érzik úgy, hogy a császármetszés a hüvelyi szülés egyenértékű alternatívája. Ami meglepő, hogy ennek ellenére a császármetszések aránya több kórházban is meghaladja a 40 százalékot, sőt van, ahol a babák több mint fele császármetszéssel születik. (Az adatokat megtalálod a Szülészetkeresőben.)

Valószínű, hogy ha Magyarországon is magánbiztosítók kezében lenne az egészségügy, itt sem szabadulhatna el ilyen mértékben a beavatkozások és a császármetszések száma. Addig pedig dől a pénz a lyukas vödörbe, miközben egyre több komplikációra, kellemetlenségre és fájdalomra számíthatnak anyák és persze az újszülöttek is.

A cikk a Businessweek írása alapján készült.