Terhesség

A magasabban képzettek nagyobb számban fordulnak orvoshoz meddőségi gondjaikkal

Egy brit kutatás szerint a meddőségi problémákkal küzdők közel fele nem keres orvosi segítséget.
2016. Július 08.

Amint arról a kutatást vezető Jessica Datta, a londoni Higiéniás és Trópusi Betegségek Orvosi Iskolájának munkatársa beszámolt, azok között, akik orvoshoz fordulnak, és azok között, akik nem, elsősorban a végzettségükben és a munkahelyi státuszukban figyelhető meg különbség.

A szakemberek közel 15 000 angliai felnőttet kísértek figyelemmel, akik közül nyolcból egy nőnél és tízből egy férfinál fordult elő valamilyen meddőségi probléma, ám előbbieknek 43, utóbbiaknak pedig 47 százaléka semmilyen orvosi segítséget nem kért ezzel kapcsolatban. Meddőség alatt azt értették a szakemberek, ha valaki már legalább egy éve próbált teherbe esni sikertelenül.

A Human Reproduction című lapban közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy akik orvoshoz fordultak meddőségi problémájukkal, többnyire magasabb végzettségűek, jobb anyagi helyzetűek és idősebbek voltak. A kutatók úgy vélik, hasonló eredményt hozna az is, ha az Egyesült Államokban végzenének egy ugyanilyen felmérést, ahol a házas nők nagyjából 6 százaléka nem esik teherbe egy évnyi próbálkozás után sem.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?
  • A gyermekáldás titka – avagy miért nem jön a baba?
  • A meddőség lelki oka a stressz – vagy fordítva?
  • Forrás: Medipress