Terhesség

A Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézete, Kalocsa

A kalocsai kórház szülészetének 2005-ös felújítása óta a kismamák igazán szép és modern környezetben szülhetnek. (Írásunk a 2010 júliusi állapotot tükrözi.)
2010. December 09.

Dr. Molnár Gábor

Fotó: Haralambidou AnthoulaDr. Molnár Gábor osztályvezető főorvos nagyon szívélyesen fogadott minket, s bár telefonos egyeztetésünkkor jelezte, lehet, hogy nem lesz baba az osztályon, szerencsére volt kit fényképeznünk. A főorvos örömére az áprilisi alacsony szülésszám csak átmeneti állapotot tükrözött, a szülészeten újra pezseg az élet.

– A válságot megelőző időszakban a szülések száma 2005 és 2008 között 68 százalékkal emelkedett, ez pedig országos szinten mérve is jelentős változás – meséli, miközben körbevezet minket az osztályon.

Az igazán korszerű és kellemes hangulatú szülészet a dolgozók szerint ideális környezet a picik és a mamák számára. Az osztályon közel harminc éve együtt dolgozó csapat fogadja a kismamákat, érezhetően jó hangulatban. Nem küzdenek szakemberhiánnyal sem, hiszen hat állandó orvossal és tizenegy szülésznővel működnek.

Persze a kismamák számára olyan szempontok is döntőek lehetnek a kórházválasztásnál, amelyeket nem befolyásol a sikeres felújítás és a kedves, lelkiismeretes ellátás.

– Epidurális érzéstelenítésre jelenleg nincs lehetőség, császármetszésnél pedig spinális érzéstelenítést alkalmazunk, amely a baba és a kismama szempontjából optimális – tájékoztat dr. Molnár Gábor. Az osztályon szinte mindent biztosítanak a mamák és a babák számára, a szobákhoz pelenkázó, mellszívó és saját fürdőszoba tartozik.

A Városi Önkormányzat Kórház-Rendelőintézete, Kalocsa

Dr. Tidir Alisa a várható programozott

császármetszésről beszélget Annamarival

Fotó: Haralambidou AnthoulaA mamák, babák kapnak betétet, pelenkát, rugdalózót, sőt az anyukák végig a kórházi hálóingben vannak ottlétük alatt. Bár ezt néhányan szokatlannak tartják, a vezető szülésznő szerint azért van rá szükség, mert jobban biztosíthatók a higiéniai feltételek, így naponta többször válthatják a mamák a hálóingüket.

Fehérnemű viselését nem javasolják a gátseb gyors gyógyulása érdekében. A dolgozók maximálisan támogatják a szülő nők egyéni igényeit. A szülőszobában szívesen látják az apát, dúla, barátnő vagy más rokon jelenlétét viszont nem szorgalmazzák. Az apukák már az első fürdetésnél is besegítenek, s a köldökzsinórt is ők vághatják el.

Tények, adatok

  • Születésszám 2009-ben: 331
  • A császármetszések aránya: 33 százalék.
  • Saját fürdőszobával ellátott egy-, két-, három- és négyágyas szobák vannak az osztályon, összesen 28.
  • Szülésznőválasztás lehetséges.
  • 24 órás rooming-in ellátás is igényelhető, de éjszakára általában elviszik a babákat.
  • Kéthavonta nyílt nap alkalmával ismerkedhetnek meg a látogatók az osztállyal.
  • A műtő közvetlenül a szülőszoba mellett helyezkedik el.
  • Az apa császármetszésnél az anya feje mellől nézheti az újszülött világra segítését.
  • A látogatási idő korlátlan, a mamákat az előtérben látogathatják, a babákat is itt nézhetik meg a rokonok.

Forrás: Kismama magazin