Terhesség

Az epilepszia ellenes kezelés nem árt a magzatnak

Számos korábbi tanulmány vetette fel, hogy az epilepszia ellenes gyógyszeres kezelés veleszületett fejlődési rendellenességekhez vezethet a magzatban; használatuk terhesség alatt befolyásolja a gyermekek agyi fejlődését.
2017. Március 02.

Az epilepszia ellenes kezelés nem árt a magzatnak

A legfrissebb eredmények cáfolni látszanak ezt.

Egy dán kutatás azokat a gyermekeket vizsgálta, akik édesanyjánál elengedhetetlen volt az epilepszia ellenes kezelés a terhesség alatt. Az Aarhus University kutatói által végzett vizsgálatból az derült ki, hogy az epilepszia-gyógyszert szedő anyák gyermekei nem mennek gyakrabban orvoshoz, illetve a különbség statsztikailag nem jelentős.

Bár a gyermekek kis mértékben valóban gyakrabban fordultak a háziorvoshoz, a 3%-os különbség csak a telefonos beszélgetések magasabb számából, nem pedig a tényleges megjelenésekből adódott. Fontos megemlíteni, hogy esetenként az epilepszia ellenes gyógyszereket más betegségek, mint például migrén és bipoláris rendellenességek kezelésére is használják. Az eredményekből az is kiderült, hogy nincs abban a tekintetben sem különbség a gyermekek között, hogy milyen okból szedte édesanyjuk a gyógyszert.

A tanulmányt a BMJ Open folyóiratban publikálták.

Kapcsolódó cikkeink epilepszia témában:

Forrás: Medipress