Terhesség

Az igazi férfira várva fagyasztatják le petesejtjeiket

A harmincas éveik végén járó nők még mindig az igazira várva fagyasztatják le petesejtjeiket - idézte egy kisméretű belga tanulmány eredményét a BBC hírportál.
2010. Július 01.

A nőknek ma már lehetőségük van petesejtjeiket lefagyasztatni akkor is, ha nem betegség miatt van erre szükség.

Julie Nekkebroeck Belgiumban kérdezett ki tizenöt nőt arról, hogy miért döntöttek petesejtjeik lefagyasztása mellett. A nők fele ezen döntéssel le akarta venni magáról a megfelelő partner megtalálásának sürgető nyomását. A válaszolók harmada biztonsági intézkedésnek tekintette a fagyasztást, tudva, hogy ennek hiányában petesejtjei együtt “öregszenek” szervezetével, termékenysége évről évre csökken. A nők 27 százaléka esélyt akart adni aktuális kapcsolatának, hogy kiteljesedjen, mielőtt szóba kerül a gyerekvállalás kérdése.In vitro megtermékenyítés

A belga felmérésbe bevont nők átlagéletkora 38 év volt, és szándékaik szerint nem tervezték lefagyasztott petesejtjeik felhasználását 43 éves koruk előtt. Elmondásuk szerint döntésük előtt tudatában voltak annak, hogy addig érdemes elvégezni a beavatkozást, amíg egészségesek és termékenyek. Mindannyiuknak volt már partnerkapcsolata, sőt olyan is akadt, aki aktuálisan kapcsolatban élt, ám úgy vélték, még nem találtak rá a megfelelő férfira – írja a BBC hírportálja.

A másik ismertetett tanulmányt Srilatha Gorthi folytatta le az angliai Leeds termékenységi központjában. Elmondása szerint ez volt az első olyan tanulmány, amely a fiatal nők termékenységi kezelésekhez való attitűdjét ily módon vizsgálta. A felmérésben mintegy kétszáz egyetemista lány vett részt, köztük orvostanhallgatók. Utóbbiak 80 százaléka válaszolta, hogy lefagyasztatná petesejtjeit, hogy elhalassza az anyaságot, a többi hallgató fele tenné meg ezt. A fiatal nők leggyakoribb okként a karrierépítés nehézségeit és a pénzügyi problémákat jelölték meg.

A termékenységi szakértők hangsúlyozzák: a nőket megfelelően tájékoztatni kell a petesejt lefagyasztásának és későbbi felhasználásának előnyeiről és veszélyeiről, hogy informált döntést hozhassanak.

Forrás: MTI