Terhesség

Beteg lett egy csecsemő a méhlepénytablettától

Az Egyesült Államokban tavaly ősszel méhlepénytabletta betegített meg egy csecsemőt.
2017. Július 05.

A baba születése után streptococcus B fertőzést kapott, ami újszülötteknél ugyan nagyon veszélyes lehet, ezért antibiotikumot kapnak. Egyébként ez a baktériumtörzs természetesen része az ember baktériumflórájának, de szülés során, a baba a szülőcsatornán átjutva az anyáról megfertőzödhet.

A tavalyi ősszel született babánál is pontosan így történt, meg is kapta az antibiotikumot, gyógyultan engedték haza. Öt nappal később azonban újra kórházba került, a vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy ismét streptococcus B fertőzést kapott.

Az orvosok elkezdték keresni a második fertőzés okait. A gyanú hamarosan a méhlepényre terelődött, miután a kórház, ahol született, értesítette a kórházat, ahol a második fertőzéssel kezelték, hogy az anya a szüléskor elkérte a méhlepényt. Amit aztán dehidratálva, porítva kapszulákba töltetett, hogy úgy fogyassza el – –írja a 444.hu a CNN nyomán.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a második fertőzést feltehetően az anya által fogyasztott méhlepénytabletta okozhatta.

A méhlepényevés, szaknyelven a placentophágia az utóbbi években kezdett hódítania nyugati társadalmakban, nem kis részt olyan celebanyáknak is köszönhetőne, mint Kim Kardashian, vagy Alicia Silverstone. Ugyanakkor még rendkívül keveset tudunk a méhlepényevés hatásairól, legyenek azok akár jótékonyak, akár károsak. A kevés placentophagiológus egyike, Daniel Benyshek, az UNLV orvosiantropológia-professzora szerint a pártolói úgy vélik, hogy a méhlepény fogyasztása növeli az anyák energiaszintjét, segíti a felépülést a terhességből és még hangulatjavító is. Hogy ez valóban így van-e, azt egyelőre nem nagyon vizsgálták, mert nagyon kevés adat áll rendelkezésre. “Valójában nagyon kevés kutatás vizsgálja a méhlepényevés hasznát vagy annak hiányát, kockázatait” – mondta Benyshek a CNN-nek.

A kapszulákba porított méhlepényt elvileg legalább 45-75 fokon hőkezelik, bár ez még nem garancia a sterilizálásra.

A tanulmány vezető szerzője, a minden bizonnyal placentakapszulától megbetegedő csecsemőt kezelő Genevieve Buser szerint például egyáltalán nem ellenjavalt a placentaevés. Tanulmányával csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ennek vannak veszélyei. A konkrét esetben például a csecsemő streptococcus fertőzése miatt számolni kellett volna azzal, hogy a méhlepény is fertőzött lehet.

Kapcsolódó cikkeink:

Méhlepény vacsorára?

Ezt kell tudnod a méhlepényről

A méhlepény érettsége

Forrás: 444.hu