Terhesség

Bezár a Krio spermabankja

A Krio Intézet megszünteti spermabank üzletágát - írja az Index. A történések a tavaly nyáron kirobbant botránnyal függnek össze. A Krioé volt az ország legnagyobb spermabankja.
2016. Január 08.

Tavaly nyáron az Országos Tisztiorvosi Hivatal feljelentést tett a – leginkább őssejttárolás szolgáltatásáról ismert – Krio ellen. A vád illegális szervkereskedelem volt – a Krio ugyanis génhibás spermiumokat hozott Dániából. Ez a tevékenység – azaz a “spermium import” – törvénybe ütköző tevékenység. Mint kiderült az intézet 2013 óta importált spermiumokat a skandináv országokból.

Az intézet elmondása szerint a tevékenység az OTH tudomásával zajlott, vagyis jelentették nekik a spermium behozatalt. Az importra a hazai donorsperma rossz minősége, a spermahiány volt szükség. Az elmúlt fél évben a Krio donorsperma-gyűjtést nem végezhetett, s a meddőségi klinikák nem juthattak külföldi spermához. Az értesülések szerint most bezár a Krio spermabankja.

Az intézet tájékoztatása szerint az őssejttárolást nem érintik a történtek, így azoknak a szülőknek, akik már ott tároltatják a gyermekük őssejtjeit, nem kell izgulniuk. És őssejttárolásra továbbra is van lehetőség az intézetben.

Kapcsolódó anyag, előzmény:

  • Illegálisan importáltak hímivarsejteket Magyarországra?
  • Nem volt szándékos a törvényszegés