Terhesség

Bőrbarát mosás

A csecsemő ruházatát nem kell elkülönítve mosnunk, betehetjük a mosógépbe a többi fehér pamutruházattal együtt. De ne használjunk vegyszeres mosószert.
2007. Szeptember 02.

Elegendő a 60 Celsius-fokos program, de megfelelő mosószerrel akár a 40 fokos is. Fontos azonban, hogy ne használjunk vegyszeres mosószert, mert a vegyszerek maradványai irritálhatják a baba érzékeny bőrét, allergiás reakciót okozhatnak. Válasszunk tehát természetes alapanyagokból készült (kész) mosószert és öblítőt, ami antiallergén, bőr- és bababarát.

Ne a sok mosószerrel akarjuk elérni a jó mosási hatékonyságot. Inkább lazábban töltsük meg a dobot, így könnyebben tisztul a ruha – hagyjunk legalább egy öklömnyi helyet a záró fedél és a ruhák között.

Kipróbálhatjuk az “alternatív” módszereket is, például a mosódióval, mosószódával vagy reszelt mosószappannal való mosást. A mosószóda (nátrium-karbonát) lágyítja a vizet, ezzel segíti a kosztól való megszabadulást. A mosódióból kb. 8 darab szükséges egy átlagos mosáshoz – tegyük bele egy vászonzsákba vagy zokniba és jól zárjuk be a száját. 40 fokon is jó hatás érhető el. Általában háromszor lehet használni egy adag diót. (Ha magasabb hőfokon mosunk, akkor csak kétszer.)

Áztatáshoz 15 liter vízhez egy-két evőkanálnyi mosószódát adjunk. Fertőtlenítéshez, foltok eltávolításához ne használjunk klórtartalmú szereket, hanem áztassuk mosás előtt a ruhát ecetes vízbe (tíz liter vízhez két deci ecetet öntsünk). Foltok eltávolítására kiválóan alkalmas a gubacsszappan, a környezetbarát szappanok, az ecet és a citromlé, vagy a speciális, természetes alapanyagokból készült öko folttisztítók is. Fontos, hogy a foltot még frissiben próbáljuk meg kiszedni, mert úgy sokkal nagyobb eséllyel kijön.

A normál öblítőszer is allergizálhatja a kicsi bőrét. Helyette használjunk ecetet, amely puhítja a ruhát. Ha jó idő van, a szabad levegőn szárítsuk a ruhát, a napfény fertőtlenítő hatása felhős időben is érvényesül némileg. A ruhák puha tapintásúak lesznek, ha átvasaljuk őket, ezzel egyben a fertőtlenítést is elvégezzük.

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu