Terhesség

Cryo-Save Sejtbank: Élen a gondoskodásban, élen az őssejtmegőrzésben!

Nincs is annál örömtelibb pillanat, amikor kiderül, hogy babát várunk! Természetes, ha gyermekünkről az első pillanattól kezdve gondoskodni szeretnénk.
2014. Február 24.

Már a várandósság időszaka alatt megváltoztatjuk étkezési szokásainkat, próbálunk nyugodtabb életet élni, és igyekszünk felkészülni arra a napra, mikor gyermekünk 9 hónap várakozás után végre világra jön és így megélhetjük azt a csodás és felemelő pillanatot, mikor gyermekünket először kézbe vesszük.

A gyermekünk egészségéről történő gondoskodás részeként, a hosszú távú egészségbiztosításához viszont ugyanebben a pillanatban hozzájárulhatunk. Minden szülő azt kívánja, hogy gyermeke egész élete során egészséges legyen, betegség esetén pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyógyuljon. Az őssejt tárolás itt adhat egy olyan lehetőséget a szülők számára, ami a reményen túl, jóval biztatóbb megoldást jelenthet a gyógyulás érdekében: az orvostudomány jelenlegi állása szerint az őssejtekkel történő terápiákkal ma már 70 betegség kezelhető.

Cryo-Save Sejtbank: Élen a gondoskodásban, élen az őssejtmegőrzésben!

A Cryo-Save Sejtbank Magyarországon elsőként 2002 óta biztosítja a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének lehetőségét, 2009 óta pedig szintén elsőként kínálja a köldökzsinór-szövet tárolásának lehetőségét, a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzése mellett. Európa vezető családi őssejtbankja a lehető legnagyobb biztonsági intézkedések mellett több mint 250.000 őssejt-mintát tárol, ebből 25.000 magyar minta.

Mik is azok az őssejtek?

Jakupcsek Gabriella műsorvezető: “Életem legnagyobb sikerének tekintem, hogy három gyermeket nevelhetek, s indíthatok útnak az életben. Kötelességemnek érzem, hogy mindent megtegyek az egészségükért, ezért is örültem annak, hogy megőrizhetem a köldökzsinórból nyert őssejteket, bízva abban, hogy nem lesz rá szükségünk de…. S ez a de az, amelytől minden szülő retteg. A tudomány felkínál egy lehetőséget, éljünk vele!”

Hadas Krisztina főszerkesztő: “Amikor 20 évvel ezelőtt Sára lányom megszületett, ha tehettem volna, biztosan élek a lehetőséggel. De akkor még itthon nem volt ilyen eljárás. Zsiga fiúnk születésénél már nem volt kérdés. Az első pillanattól kezdve biztosak voltunk abban, hogy a köldökzsinórvért és szövetet is levetetjük, hiszen mi lehetne ennél fontosabb. Bízom a tudományban és annak fejlődésében, és ezért hiszem, akkor vagyok gondos szülő, ha élek az orvostudomány adta lehetőségekkel. Természetesen remélem, soha de soha nem lesz szüksége Zsigánknak azokra a sejtekre…”Az őssejtek olyan különleges sejtek, melyek egész életükben képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem új szövetek létrehozására is. A jelenlegi feltételek és orvosi javaslatok alapján 70 életév alatt annak a valószínűsége, hogy egy személynek szüksége lesz saját őssejtjei beültetésére 1:450, azaz akár mindegyik több lépcsőházas háztömbben előfordulhat ilyen igény. Mindazonáltal az őssejt transzplantáció valószínűsége tovább növekedhet, ha az őssejt terápia alkalmazási köre bővül.

Sajnos, bármi megtörténhet, és amellett, hogy a szervátültetés nem mindig kivitelezhető, gyorsabb, biztonságosabb és biztosabb megoldás lehet az őssejtek alkalmazása. Bizonyos esetekben és immunológiai szempontból leginkább a saját, lehető legkorábban levett – születéskor rendelkezésre álló – őssejtek jelenthetik a megfelelő lehetőséget a gyógyulásra. A legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű és kiváló önmegújító képességgel bíró sejtek jobban végzik a tőlük elvárt regeneráló funkciót, mint az idősebb szervezetből – pl. felnőttkorban – nyerhető őssejtek. Mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatók, miközben nem öregednek, megőrzik kiváló minőségüket és megőrzésük révén azonnali hozzáférést biztosítanak, mert a tulajdonos szervezetével genetikailag azonos sejtek állnak rendelkezésre. Ezzel szemben a megfelelő csontvelő donor találása gyakran igen időigényes, és sajnos nem is mindig lehetséges. Mindazonáltal fiatalságukból az is következik, hogy nagyobb valószínűséggel alkalmazhatók családtagok kezelésében is, mert jobban tolerálják az immunológiai különbségeket, mint a csontvelői eredetű őssejtek.

Őssejtterápia a jelenben!

A köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Olyannyira elismertté vált, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011- ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak (lsd. diagram). Nyilvánvaló tehát a születéskor rendelkezésre álló őssejtek gyűjtése és megőrzése, hiszen az őssejt terápiát már régóta alkalmazzák bizonyos betegségcsoportok esetén.

Cryo-Save Sejtbank: Élen a gondoskodásban, élen az őssejtmegőrzésben!

Jelenleg az őssejteket több mint 70 vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák – kezelésében használják. Szervezetünk vérképző szervrendszerének, a csontvelőnek kemo- és/ vagy sugárterápiás kezeléseit követően annak pótlására alkalmazzák leggyakrabban terápiás céllal az őssejteket, a kemo- és sugárterápia ugyanis sajnálatos módon nem csupán a rákos sejteket pusztítja el, hanem a csontvelő egészséges sejtjeit is életveszélyesen károsítja. Az őssejtek átültetése ennek megfelelően a csontvelő működésének helyreállítását szolgálja.

A köldökzsinórvér őssejtek jelenlegi gyógyászati alkalmazásain túl, számos klinikai kutatás folyik mesenchymális őssejtekkel, melyek használata többek között olyan nem vérképzőszervi betegségek kezelésére irányul, mint például a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegrendszeri problémák, májbetegségek. Dr. Papp Csaba egyetemi docens és orvos- genetikus szerint a köldökzsinórvér mellett a megőrzésre kerülő köldökzsinór- szövet nem csupán a mesenchymális őssejtek forrása, hanem egyúttal a jövő terápiája szempontjából fontos, ún. endothel sejtek lelőhelye is.

Mivel a Cryo-Save egyik fő célja, hogy az őssejt terápia alkalmazását elősegítse, életre hívott egy speciális Családtámogatási Programot (Cost-Free Family Donation Program). A Program keretében olyan családok számára ajánlják fel a születendő gyermek őssejtjeinek ingyenes megőrzését, amely valamely tagjánál őssejttel kezelhető, életet veszélyeztető betegséget diagnosztizáltak. A Cryo-Save által tárolt minták közül 13 minta került felhasználásra saját, illetve testvér-transzplantációkhoz. Ezen megőrzött minták terápiás célú felhasználása egyértelműen igazolja a Cryo-Save őssejtbanki tevékenységének magas minőségi színvonalát.A Cryo-Save világszerte elismert szakembereinek és kiterjedt szakmai kapcsolatainak révén a gyógyászati őssejtek felhasználásának elősegítésében és az őssejtmegőrzés technológiájának fejlesztésében élen jár. Ennek a munkának eredményeként a köldökzsinórvér születéskor történő legyűjtése mellett, a köldökzsinór szövetének megőrzése is biztosított Európa vezető családi őssejtbankja révén.

Elérhetőségek:

Weboldal: www.cryo-save.hu

Telefon: 06 1 273 0794

E.mail: [email protected]