Terhesség

Egy nap a háborítatlan szülésért

A Magyarországi Dúlák Egyesülete szervezésében augusztus 28-án a háborítatlan szülés lehetőségére kívánják felhívni a figyelmet.
2021. Augusztus 27.
Egy nap a háborítatlan szülésért (fotó: Getty Images)

A háborítatlan szülés még napjainkban is egy olyan privilégium, amiben a legtöbb nő és családja nem részesül, sőt sokak nem is tudják, hogy ilyen szülésélményben is lehet(ne) részük. A MODULE – Magyarországi Dúlák Egyesületével szeretnék minél több nőnek, családnak megmutatni, hogy milyen jogaik és milyen lehetőségeik vannak a szülés előtt, a szülés során és a szülés után, mindezt személyes történeteken és saját élményű művészeti foglalkozásokon keresztül.

A program során a Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés (ICI) 12 pontjára alapozva 12 nő mesél majd el röviden a szüléséhez kapcsolódó olyan meghatározó történetet, amelyben a 12 pont valamely része érvényesül, némelyik pedig sérül. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy gyakran milyen hiányos és hibás gyakorlatokat, rutint alkalmaznak a kórházi ellátás során, ugyanakkor arra is, hogy ez lehetne és néhány esetben lett is másképp. A történetekről videók készültek, ezeket az esemény Facebook oldalán lehet megtekinteni. Az esemény napján pedig plaketteken lesznek olvashatóak a történetek.

Előzetes regisztráció alapján délelőtt és délután egy-egy 3 órás művészetterápiás alkalom is kapcsolódik a programhoz, amely során képzőművészeti eszközökkel dolgozzák fel a szüléssel, születéssel kapcsolatos gondolatokat, élményeket. Az elkészült alkotásokat a Teleki László téren kiállítják, s a gyűjteményt tovább bővítik tárgyakkal, egyéb alkotásokkal. A gyűjtemény célja olyan tárgyak, alkotások és a hozzájuk tartozó rövid történetek gyűjtése, melyek a szülésükre emlékeztetik a programra látogatókat.

A művészetterápiás foglalkozásra itt lehet regisztrálni.:

10:00-13:00: https://forms.gle/gaM4FL5Cj6dZHkZh9

15:00-18:00: https://forms.gle/BqXpb43TxeMAwxbYA

A csoportokat vezeti: Kajos Rebeka Dóra, gyakorló művészetterapeuta

A programot a Közösségi Részvételi Iroda – Józsefváros, Józsefvárosi Önkormányzat és a MODULE, Magyarországi Dúlák Egyesülete szervezi és a Józsefvárosi Önkormányzat és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. támogatásával valósul meg.