Terhesség

Egyre több nő választaná a császármetszést, felvilágosításra volna szükség

Számos nő világszerte a császármetszést választaná akkor is, ha ennek nincs komolyabb orvosi oka. Egy 6500 várandós nőt vizsgáló tanulmány éppen ezért hangsúlyozza, hogy komolyabb tanácsadásra volna szükség, amely a császármetszés veszélyeit is ismerteti.
2016. Augusztus 02.

A kutatásban 6 észak-európai ország szülés előtt álló nőt vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy egyre több nő választaná a császármetszést akkor is, amikor ennek nincs egyértelmű orvosi oka. A személyes indokok elég változatosak: sokan egy korábbi negatív szülésélmény miatt választanák ezt az opciót, míg mások depresszió, szorongás, korábbi abúzus vagy éppen a szüléstől való félelem miatt döntenének így.

A stockholmi Karolinska Egyetem munkatársai svéd, belga, izlandi, dán, észt és norvég nők terhesgondozását kísérték végig 2008 márciusa és 2010 augusztusa között. Félidőt követően – nagyjából a 24 hétnél – megkérdezték a nőket, hogy milyen szülést részesítenének előnyben, miközben kérdőívet töltöttek ki általános testi-lelki állapotukról (ideértve a depressziót, a korábbi abúzusok történetét és a korábbi szülésélményeket).

Kiderült, hogy az első gyermeküket váró nők 3,5 százaléka (113 nő) szeretett volna császárt, míg a második gyereknél ez a szám 8,7 százalék (291 nő) volt. Főként a depressziós tünetekkel küzdő nők szeretnének császárral szülni, a korábbi negatív szülésélményt átélők pedig háromszor gyakrabban választanák ezt az opciót.

Noha szülési komplikációk esetén a császármetszés életmentő beavatkozás, számos kockázatot hordozhat magában: ilyenek pl. a különböző fertőzések és vérrögök kialakulása is. Emellett a császármetszés lényegesen nagyobb terhet ró az egészségügyre, mint a hagyományos szülés. A kockázatok ellenére azonban az utóbbi időben jelentősen nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor nem orvosi okok miatt került sor a császármetszésre.

Hasznos cikkek a császármetszésről:

  • Császármetszés a baba szemszögéből
  • Mire számítsunk a császármetszés után?
  • A császármetszés hosszútávú hatásai
  • Miért van ennyi császármetszés?
  • Forrás: Medipress