Terhesség

Elképesztő 3D uh képek mutatják, hogy változik a magzat koponyája

3D-s felvételeken láthatjuk, hogyan változik a magzat koponyája azért, hogy könnyebben átjusson a szülőcsatornán.
2022. Október 10.
Anya a karjaiban tartja újszülött babáját

Az anya és a magzat közötti kötelék semmi máshoz nem hasonlítható. Az anya teste hónapokon át változik azért, hogy készen álljon a baba érkezésére. Amikor eljön a nagy pillanat, a baba is átesik a saját változásain, hogy meg tudjon születni.

Tudósok most olyan a magzati fejformálás folyamatát bemutató 3D-s képeket osztottak meg (amit ezen a linken láthatunk), amelyek azt mutatják, hogy a baba koponyája fizikailag hogyan változtatja meg az alakját, hogy a szülés során könnyebben mozoghasson a szülőcsatornában. A kutatók hét csecsemő 3D MRI-felvételét használták fel, hogy összehasonlítsák a magzati fejet a vajúdás előtt és a vajúdás második szakaszában. Minden csecsemőnél megfigyelték, hogy a magzati koponyacsontok elmozdulását a vajúdás második szakaszában. Mindegyik magzat koponyája és agya valamilyen mértékben megváltozott a vajúdás második szakaszában, 7-ből 5 esetben a szülés után a magzatok koponyája visszatért eredeti formájához, három babából kettőnél, akiknél a legnagyobb mértékű magzati fejformálódás volt tapasztalható, sürgősségi császármetszéssel segítették világra.

„A hüvelyi szülés során a magzati koponya alakja különböző mértékben deformálódik a koponyacsontok átfedésének mértékétől függően” – mondta Olivier Ami a kutatás társszerzője a Medical Expressnek.  „A magzati koponyaformálódás a születés után a legtöbb újszülöttnél már nem látható. A koponyadeformálódás nem minden esetben működik ugyanolyan könnyen, ez is meghatározhatja a szülés nehézségét.”

A legtöbbször a baba feje magától visszaalakul. Ha a fej a baba 6 hónapos korában még továbbra is eldeformálódott marad, az orvos koponya korrekciós sisakot írhat fel a nyomás enyhítésére és a fej alakjának megváltoztatására.

Kép: Getty Images

Forrás: thebump.com