Terhesség

Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház

Januári számunkban elkezdett sorozatunk segít neked szülészetet választani. Most az ország egyik legnépszerűbb osztályán jártunk: csodáljuk az ott dolgozók nyitottságát. (Írásunk a 2009 februári állapotot tükrözi.)
2010. Július 28.

“A palettáról még hiányzik egy-két szín: ambuláns szülés, születésház, otthon szülés, kórházaktól független bábák megjelenése… Ha igény van rá, beszéljük meg, hogyan lehet előrelépni! Közösen kell meghatároznunk a célt.” Ezeket a mondatokat a Szent Imre Kórház szülészetének honlapján találtam. Nagyon sokat elmondanak az intézmény vezetőjének és munkatársainak szemléletéről. Ennek ismeretében is meglepődtem Rákóczi István professzor, osztályvezető főorvos szavain, adatain.

dr. Rákóczi István

Fotó: Mélyvíz- Nálunk húsz százalék a császármetszések aránya, az országos huszonnyolchoz képest ez alacsony. Nagyon ritka a gátmetszés, még először szülő nőknél is. Technikailag készen állunk mindenféle beavatkozásra, de itt ilyen a szemlélet, a szülésfelkészítőn is ezt adjuk át a szülőknek.

– Hogy lehet az, hogy innen néhány kilométerre egy másik szülészeten ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk?

– Mi a bizonyítékokon alapuló orvoslást követjük. Tudományos tény, hogy a gátmetszés gyakran többet árt, mint használ. Utána kell nézni. Nálunk az a bába büszke magára, aki szépen tudja védeni a gátat. Mi, orvosok nagyon sokat tanulunk a bábáktól.

Az anya mellett akár két kísérő is lehet, rögtön a vajúdás elejétől. Ha éppen nem foglalt, választhatják az alternatív szobát, de a hagyományos szülőszobát is. Szabad enni, inni, járkálni, beülni a kádba, ha jólesik, kijönni, ha jólesik, vízben szülni. A szülési testhelyzetet az anya választja meg. A baba az édesanyával maradhat szülés után, azonnal lehet szoptatni.

Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház

Az alternatív szülőszoba tágas és kényelmes.

Itt szült Melinda reggel. Anya itt, a pici Kornél

a csecsemőosztályon várja, hogy közös

szobát kapjanak. Melinda kérte, hogy így legyen

Fotó: MélyvízCsászármetszés esetén az apa nem mehet be a műtőbe, de azonnal megkapja a kisbabát, ő ölelheti, melengetheti. Ahogy a baba és a mama a gyermekágyas részlegre kerül, együtt lehetnek éjjel-nappal. A gyermekágyas szobákba a látogatók nem jöhetnek be (az édesapa sem), hogy ne zavarják a többi kismamát, akiket igény szerinti szoptatásra ösztönzünk, tehát nincs “szoptatási idő”.

– A szoptatásban a csecsemősnővérek segítenek, de annyira túlterheltek, hogy nem mindig jutnak el mindenkihez – mondja Rákóczi professzor. – 2009 első felének kiemelt feladata számomra, hogy a szoptatás támogatását erősítsük, továbbképezzük a nővéreket, s ha lehet, bővítsük a létszámot.

Az osztályon hatalmas a forgalom. Csak úgy bírják az iramot, ha korán hazaengedik a kis családokat, így hamar felszabadulnak az ágyak. Akár szülés után néhány órával el lehet menni, ha a háziorvos igazolja, hogy fogadja az újszülöttet. Szülés után három nappal a legtöbben hazamennek – a császárosok is -, de ez nem kötelező. Minden a család és a környezet igényeitől, felkészültségétől függ.

Tények, adatok

  • Az éves születésszám 3279.
  • Az ágyak száma 37.
  • Négy egyágyas, hagyományos szülőszoba és egy alternatív szülőszoba várja a családokat, a felvétel a többágyas vajúdóban történik.
  • 100 szülésből 20 fejeződik be császármetszéssel.
  • A gyermekágyas osztályon egy-, két- és háromágyas szobák vannak saját fürdőszobával.
  • Az egyágyas szoba térítési díja 700 Ft/nap.
  • Éjjel-nappal rendelkezésre áll az epidurális érzéstelenítés lehetősége.
  • Különösen sokszínű szülésre felkészítést biztosítanak.

Forrás: Kismama magazin