Terhesség

Gyönyörű virágnevek tavaszi kislányoknak

Ha tavaszra várjátok a kislányotokat, vagy éppen olyan nevet kerestek, ami valami szépet, kedveset szimbolizál, érdemes a virágnevek között is szétnéznetek.
2022. Március 11.
Gyönyörű virágnevek tavaszi kislányoknak (Fotó: Getty Images)

Vidámabb és elegánsabb hangzású virágneveket gyűjtöttünk, tavaszi babáknak.

A klasszikusabb hangzású virágnevek

Írisz

Az Írisz név görög eredetű, és amellett, hogy egy gyönyörű virág neve, azt is jelenti, hogy a szivárvány istennője, hírmondó, gyorslábú, aranyos szárnyú szűz leány, szivárvány. Az Írisz három szirmáról úgy tartják, hogy a hitet, a bölcsességet és a bátorságot jelképezi. Az Íriszek március 25-én ünneplik a névnapjukat.

Rózsa

A magyar eredetű Rózsa nevet adhatjuk még a gyermekünknek Róza, Rozál, Rozália, Rozanna, Rozi, Rozina, Rozita, Rózsi és Zina formában is. Az elegáns Rózsa név magát a virágot jelenti, a névnapja pedig augusztus 30-án, valamint augusztus 23-án és szeptember 4-én van.

Viola

A Rózsához hasonlóan a Viola is választható más formákban: Violenta, Violett, Violetta, Viorika, Letta. A név latin-magyar eredetű, és szintén egy szép virágot jelöl. A Violák névnapja december 19-én, valamint június 15-én és 25-én van.

Ibolya

Az Ibolya magyar eredetű név, a jelentése a gyönyörű és sokak által kedvelt lila virág neve. A Letta (a Violetta név egyik változata) név pedig az ibolya latin nevéből származik. Ibolya nevű ismerőseinket augusztus 7-én köszönthetjük névnapjuk alkalmából.

Petúnia

A Petúnia név a csodaszép virágot jelöli, amely fehér, lazac, barack, rózsaszín, lila, kék, és számtalan más árnyalatban létezik. A név indián-magyar eredetű, további jelentései a dohány és a tölcsérke. Névnapja április 27-én és június 28-án van.

Hanga

A Hanga magyar eredetű név, a jelentése maga az apró virágú dísznövény. A Hangák augusztus 31-én, február 9-én és május 18-án ünneplik névnapjukat.

Jázmin

Az illatos, csodaszép fehér csillag alakú jázmin virág is anyakönyvezhető név, az alapszava perzsa eredetű. Jázmina formában is létezik ez a keresztnév. A Jázminok névnapja február 24-én, május 10-én és július 12-én van.

Liliom

Az angol-latin eredetű Liliom név talán a Lili formájában a legnépszerűbb, de a Lian, Liliána, Lilianna és a Lilien változata is anyakönyvezhető. Ha csak a jelentést nézzük, a Szanna, Zsanka, Zsazsa, Zsuzsa, Zsuzsanna, Zsuzsánna, Zsuzsi, és Zsuska anyakönyvezhető nevek is a liliomot takarják. Liliom névnap július 27-én és augusztus 11-én van, míg Lili július 11-én.

Boglárka

A csodaszép sárga boglárka egy réti virág, a magyar eredetű Boglárka név is ezt a növényt jelöli. További változatai a Bogi és a Boglár. A virág nevén túl a jelentése még fémveretes, ékköves, gyöngyös, zománcos, gomb alakú építmény. Boglárka névnap augusztus 1-jén és 22-én van.

Kamilla

A Kamilla latin eredetű név, ami nem csak a gyógynövényt takarja – további jelentése nemesi születésű, aki az áldozatoknál szolgált. A Kamillákat december 28-án köszönthetjük névnapjuk alkalmából.

Ha a konkrét virágnevek között keresünk, a következő lánynevek is mind egy-egy színpompás virágot takarnak: Árvácska, Azálea, Begónia, Ciklámen, Dália, Gyopár, Gyopárka, Hortenzia, Kamélia, Kála, Levendula, Magnólia, Margaréta, Nefelejcs, Orchidea, Orgona, Őszike, Primula, Rezeda, Szegfű, Tulipán.

Különleges hangzású virágnevek

Cinnia

A latin-magyar eredetű Cinnia utónév is egy virágot jelöl, a jelentése rézvirág (legényrózsa) – sárga, piros, lila virágú dísznövény. Cinna alakváltozatában is anyakönyvezhető. Névnapja február 1-jén és június 12-én van.

Enciána

A latin-német eredetű Enciána jelentése encián, tárnics, a fordítása kék virágú növény. Enciána névnap június 9-én, valamint december 11-én van.

Krizanta

A Krizanta görög-latin eredetű név, aminek a jelentése arany és virág, margitvirág, aranyvirág, margaréta. A Krizanták névnapja október 14-én és 25-én van.

Montika

A Montika egy újabb magyar név, a pipitérekhez tartozó virágok egyik nevéből származik. Névnapja augusztus 14-én van.

Természetesen anyakönyvezhető lánynév a Virág és a Szirom is, és néhány olyan növénynév is, amiben szerepel a virág is: Búzavirág, Csillagvirág, Tűzvirág, Vadvirág, Gyöngyvirág, Hóvirág. Ha pedig olyan nevet keresnénk, aminek a jelentései között szerepel a virág, a következőkből is válogathatunk: Fiorella, Fioretta, Florencia, Floransz, Florentina, Florianna, Florina, Flóra, Florica, Florinda, Stefánia, Stefi, Szvetlána.