Terhesség

Hálapénz: mi lesz a szülészeteken?

Január elsejétől tilos hálapénzt adni és elfogadni. Vajon így hogyan választhatnak orvost a terhes kismamák? Egyelőre átmeneti megoldás van, de az orvosi kamara célja, hogy mindenki ügyeletes orvosnál szüljön úgy, ahogy ez Nyugat-Európában régóta működik.
2021. Január 20.
Hálapénz: mi lesz a szülészeteken? (fotó: Getty Images)

Idén január elsejétől bűncselekmény hálapénzt adni és elfogadni is. Úgy tűnik, hogy az intézkedés leginkább a szülészeti ellátásban okoz problémát, hiszen hosszú ideje választott orvossal szeretnek szülni a magyar kismamák, a készenlétért pedig hálapénzt szokás adni és kapni. A kormány láthatóan nem akar szembe menni a kismamák igényeivel, ezért egyelőre az a megoldás született, hogy egy szerződéssel lehet orvost választaniuk a kismamáknak. Az orvosi kamara azonban ezt csak átmeneti időre javasolta megoldásnak. Lénárd Rita, a kamara alelnöke a Telexnek azt mondta: az ő céljuk határozottan az, hogy belátható időn belül mindenki az ügyeletes orvosnál szüljön, úgy, ahogy az Nyugat-Európában régóta megszokott.

Ahogy a Telex cikke rámutat ebben a kérdésben igen szerencsétlenül keveredik a szabad orvosválasztás joga és a hálapénz.

A januártól életbe lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló leginkább a szülészet területén okoz sok problémát. A törvény úgy próbálja kivenni a rendszerből a hálapénzt, hogy az eddiginél magasabb orvos alapfizetést ígér. Csakhogy az eddigi gyakorlat szerint a kismamák jelentős része a választott orvosa magánrendelésére járt terhesgondozásra, majd állami kórházban szült ugyanezzel az orvossal.

Ezután sem lesz ez másképp, hiába tiltakozott az orvosi kamara, hogy kivételt tegyenek bármelyik orvosi területtel is. A részletek azonban még nem tudhatók.

Hálapénz: miért adják a kismamák?

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által 2018-ban végzett Magyar Születési Kohorszvizsgálat azt mutatta, hogy a nők több mint kétharmada akar fogadott orvossal és szülésznővel szülni.

A hálapénz a kismamák oldaláról leginkább arról szól, hogy nincs bizalom az egészségügy iránt, kiszámíthatatlan, hogy ki, milyen körülményeket biztosít életük egyik legfontosabb eseményénél. A jó ellátás, jó bánásmód lehetőségét vásárolják meg a hálapénzzel. Sokan úgy tartják, hogy az ellátás minősége nem a szakmai protokollok mentén, hanem egyetlen orvoson múlik. Van azonban egy másik oka is a hálapénznek, ez pedig a készenléti díj: ha az orvost szabadnapján, nyaralása alatt vagy épp a gyerekük születésnapján hívják be a kórházba, mert a kismamánál beindult a szülés.

“Hihetetlen ez az egész balkáninál is rosszabb rendszer” – mondta a Telexnek egy szülész-nőgyógyász, aki ma már csak magánpraxisban dolgozik. Az orvos szerint ugyan minden nő jobb ellátást vár a hálapénztől, de nem tudja, hogy ez a szisztéma olyan döntésekhez vezet, amely növeli az indokolatlan szülészeti beavatkozásokat, a megindított szüléseket, a császármetszéseket.

Mivel a nők nemcsak az orvost, de a szülésznőt is választják, így még nehezebb összehangolni a naptárakat, hogy a hálapénzes szülésre mindenki ráérjen. Ha épp a szülésznő gyerekének van ballagása, akkor azért hozzák előbbre a szülést egy nappal, és akkor császároznak.

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke is úgy látja: egyáltalán nem jelent semmire garanciát a választott orvos intézménye. Szerinte a szabad orvosválasztás egyáltalán nem azt jelenti, hogy a páciens bárkit behívathat magához, legfeljebb azt, hogy a kórház munkarendje szerint éppen bent dolgozók közül kit választ.

A K-Monitor kisfilmjében külföldön szült magyar nők mesélik el tapasztalataikat, innen nézve egészen elképzelhetetlen, hogy nagy részük semmit sem fizetett, sok esetben orvost sem látott és többségüknek fontos tapasztalat volt, hogy a kórházban megbíztak magukban, a kórházi személyzet pedig csak támogatta őket a szülés közben.

Az orvosoknak február végéig kell eldönteniük, hogy március 1-től átmennek-e az egészségügyi szolgálati jogviszonyba, és állami egészségügyi intézményben dolgoznak-e. A korábbi hírekkel ellentétben emellett orvosi kft.-k alkalmazottaiként továbbra is vállalhatnak ügyeleteket, rendeléseket magas plusz óradíjakért más egészségügyi intézményekben, és magánpraxisban is dolgozhatnak, csak privát betegeiket nem kezelhetik az állami rendszerben.

Megoldást jelenthet-e a béremelés a szülészeknél? A Telex azt írja, hogy a szülészek alkalmanként akár 100-150 ezer forintot is kaptak egy szülésért, és van olyan orvos, akinek tíz szülése is volt egy hónapban.

Egy már nyugdíjas orvos a Telexnek azt mondta: “Lehet, hogy irigyeltek a kollégáim a hálapénzért, de fogalmuk nem volt arról, milyen állandóan ugrásra készen állni, nyaralásról visszaindulni vagy egy téli éjszakán a fagyott úton bemenni egy szülésre. Az eddigi alacsony alapfizetés miatt a nyugdíjam most 120 ezer forint.” Hasonló problémákról számolt be egy szakdolgozó is a Telexnek: “Abnormális, hogy nettó harminc ledolgozott év után 100 ezer forint legyen egy nővér nyugdíja. A paraszolvencia ezt a lyukat tömte ki.”

Forrás: Telex.hu